Bloemkool-prei ovenschotel

Bloemkool-prei ovenschotel
Hoofdgerecht -⏱25 min + 25-30 min oventijd -?2-3 personen

Deze bloemkool-prei ovenschotel is een heerlijke ovenschotel gevuld met aardappelpuree, gehakt, bloemkool en prei. Daaroverheen gaat een zelfgemaakte bechamelsaus en wat geraspte kaas. Heerlijk tijdens de koudere winterdagen.

Benodigdheden
  • Ovenschaal
Ingrediënten
  • 600 gram stamppot aardappelen (voorgegaard)
  • 250 gram rundergehakt
  • 450 gram bloemkoolroosjes (diepvries)
  • 1 grote prei of 2 kleine preien
  • 1 uitje
  • 75 gram geraspte kaas
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 250 ml melk + een scheutje melk
  • 25 gram roomboter
  • 25 bloem
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl mosterd
  • Zout&Peper
  • Bakboter om in te vetten
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 200°C en vet de ovenschaal licht in.
  • Kook de aardappelen gaar in 14 tot 16 minuten. 
  • Bereid de bloemkool volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snipper de ui en snijd de prei in ringetjes.
  • Rul het gehakt en voeg de ui en de prei toe zodra het gehakt rul is. Bak 3 minuten mee. Voeg dan de knoflookpoeder en het tijm toe. Giet de bloemkool af en voeg deze toe aan het gehakt. Breng op smaak met zout en peper.
  • Giet de aardappelen af en voeg een scheutje melk toe en de mosterd en breng op smaak met zout en peper. Stamp het geheel fijn totdat je een mooie aardappelpuree krijgt. Als het nog iets te kruimig is, kun je nog een scheutje melk toevoegen.
  • Verdeel de aardappelpuree over de bodem van de ovenschaal en verdeel hierover het gehakt met de prei en de bloemkool.
  • Maak nu de bechamelsaus. Smelt hiervoor de boter. Als alle roomboter is gesmolten voeg je de bloem toe. Roer dit er ongeveer 2 minuten goed doorheen zodat er een kruimelig geheel ontstaat. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe. Laat het geheel op laag vuur eventjes pruttelen zodat er een dikkere saus ontstaat. Voeg dan de nootmuskaat toe en breng op smaak met zout en peper. Roer dit er goed doorheen.
  • Giet de bechamelsaus over de bloemkool en bestrooi daarna met de geraspte kaas.
  • Bak de bloemkool-prei ovenschotel met gehakt en aardappelpuree af in het midden van de oven in circa 25 tot 30 minuten zodat de kaas goudbruin kleurt.
  • Haal de ovenschotel uit de oven en verdeel over de borden.
  • Geniet ervan!

Kijk hier voor meer hoofdgerechten!