Bloemkoolschotel met gehakt

Bloemkoolschotel met gehakt
Hoofdgerecht – ⏱️35 min + 30 min in de oven – ?3-4 personen

Op koudere dagen of dagen met slecht weer heb ik vaak zin in een heerlijke ovenschotel. Deze week was dit ook zover, namelijk een bloemkoolschotel met gehakt en aardappelpuree. Deze bloemkoolschotel met gehakt is extra romig door de bechamelsaus. De geraspte kaas bovenop geeft de ovenschotel extra smaak. Heerlijk!

Benodigdheden
  • Ovenschaal
Ingrediënten
  • 650 gram iets kruimige aardappelen
  • 300 gram rundergehakt
  • 1 bloemkool
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 75 gram geraspte kaas
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 300 ml melk + een scheutje melk
  • 30 gram roomboter + 10 gram roomboter
  • 30 bloem
  • 1 tl nootmuskaat
  • Zout&Peper
  • Bakboter om in te vetten
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 200°C en vet de ovenschaal licht in.
  • Schil de aardappelen en kook ze in circa 20 tot 25 zacht (afhankelijk van de grootte van de aardappel), zodat ze goed kunnen worden gestampt.
  • Snijd intussen de bloemkool in roosjes en kook deze circa 6 tot 8 minuten.
  • Bak intussen het gehakt rul samen met de uienpoeder, knoflookpoeder en het tijm. Breng op smaak met zout en peper.
  • Giet de aardappelen af en voeg een scheutje melk toe samen met 10 gram roomboter en breng op smaak met zout en peper. Stamp het geheel fijn totdat je een mooie aardappelpuree krijgt. Als het nog iets te kruimig is, kun je nog een scheutje melk toevoegen.
  • Verdeel de aardappelpuree over de bodem van de ovenschaal en verdeel hierover het gehakt. Giet de bloemkool af en verdeel deze over het gehakt.
  • Maak nu de bechamelsaus. Smelt hiervoor de boter. Als de roomboter is gesmolten voeg je de bloem toe. Roer dit er ongeveer 2 minuten goed doorheen zodat er een kruimelig geheel ontstaat. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe. Laat het geheel op laag vuur eventjes pruttelen zodat er een dikkere saus ontstaat. Voeg dan de nootmuskaat toe en breng op smaak met zout en peper. Roer dit er goed doorheen.
  • Giet de bechamelsaus over de bloemkool en bestrooi daarna met de geraspte kaas.
  • Bak de bloemkoolschotel met gehakt en aardappelpuree af in het midden van de oven in circa 30 minuten zodat de kaas goudbruin kleurt.
  • Haal naar een half uur uit de oven en verdeel over de borden.
  • Geniet ervan!

Kijk hier voor meer lekkere ovenschotels!