Bobotie

Bobotie
Hoofdgerecht -⏱️25 min + 25 min oventijd -🍴3 personen

Bobotie, een recept waar ik echt dol op ben. Bobotie is een gerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken, en bestaat uit een gehaktmengsel met kruiden, sperzieboontjes en appel. Je kunt dit maken met ei-melk laag met kurkuma erin, maar ik heb er een beetje een eigen twist aan gegeven. Deze bobotie is heerlijk romig doordat ik er wat crème fraîche aan heb toegevoegd. Mocht je het iets gezonder willen maken, dan kun je de crème fraîche uit dit recept gewoon weglaten. Heerlijk om met rijst erbij te serveren!

Ingrediënten
  • 225 gram witte rijst
  • 250 gram gehakt
  • 400 gram sperziebonen
  • 1 ui
  • 1 knoflookteentje
  • 2 appels
  • 2 boterhammen
  • 100 ml (volle) melk
  • 2 eieren
  • 75 gram crème fraîche
  • 1 tl kurkumma
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el kerrieboeder
  • 1 tl gemalen koriander
  • Olijfolie
  • Zout en peper
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ovenschaal lichtjes in.
  • Leg je boterham in een kom en schenk hierop de melk. Laat even weken.
  • Snipper de ui en pel de knoflook en snijd fijn. Verwijder de uiteindes van de sperzieboontjes en snijd grote sperzieboontjes doormidden. Kook de sperziebonen in 10 minuten gaar.
  • Verwarm een scheutje olijfolie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook aan. Voeg na 2 minuten het gehakt toe en rul dit in circa 5 minuutjes.
  • Schil in de tussentijd de appel en snijd in kleine blokjes. Pers de melk uit de boterham en snijd ook de boterham fijn. Bewaar de melk.
  • Voeg de appel samen met de boterham, de rozijnen, het kerriepoeder en de gemalen komijnzaad toe en schep goed om. Breng op smaak met zout en peper. Giet de sperzieboontjes af en voeg ook deze toe. Bak 2 minuten mee.
  • Doe de eieren bij de melk en kluts het geheel goed door elkaar.
  • Draai het vuur uit en voeg het ei-melk mengsel toe samen met de crème fraîche. Meng alles goed door elkaar zodat er een smeuïg geheel ontstaat. Doe de laurierblaadjes er nu ook bij.
  • Schep de bobotie in de ovenschaal en bak deze af in het midden van de oven in circa 25 minuten.
  • Kook in de tussentijd de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking samen met de kurkumma. Zo ontstaat er een mooie gele rijst.
  • Verdeel de bobotie en de rijst over de borden en geniet ervan! Vergeet niet de laurierblaadjes er nog uit te halen.

Kijk hier voor meer hoofdgerechten!