Gevuld gehaktbrood in bladerdeeg

Gevuld gehaktbrood in bladerdeeg
Hoofdgerecht – ? 30 min + 40 min oventijd – ? 4-5 personen

Gevuld gehaktbrood in bladerdeeg, een feestelijk gerecht om te serveren! Gehaktbrood is van zichzelf al erg lekker, maar het bladerdeeg maakt het nog een beetje extra speciaal. Dit gehaktbrood maak je op basis van 2 lagen gehakt met daartussen een groentemengsel. Deze groenten geven het gehaktbrood extra smaak en het ziet er ook leuk uit als je het gehaktbrood aansnijdt. Maak nog wat bladerdeegdecoratie voor bovenop en het is echt een feestje om het op te eten! Ook leuk om tijdens kerst te serveren met bijvoorbeeld sterren als decoratie bovenop.

Ingrediënten
  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 1 bosuitje
  • 125 gram kastagnechampignons
  • 1/2 grote winterpeen
  • 1 kleine ui
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1 grote tl tomatenpuree
  • 30 gram paneermeel
  • 1 ei
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 sjalotjes
  • Zout&Peper
  • Olijfolie
Bereidingswijze
VOOR HET GROENTEMENGSEL
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Schil de wortel en rasp deze grof. Was de champignons en snijd in plakjes. Snijd de plakjes vervolgens doormidden. Snipper de ui en pel 1 knoflookteentje. Snijd het bosuitje in kleine ringen.
  • Verwarm een scheut olijfolie in een pan en fruit hierin de ui. Pers ook direct de ui uit boven de pan. Bak het geheel 2 minuten. Voeg dan de champignons, het bosuitje en de wortel toe samen met de Italiaanse kruiden en het paprikapoeder. Bak 3 minuten mee. Voeg dan de tomatenpuree toe samen met wat zout en peper en bak het geheel nu nog 1 minuut.
  • Schep het mengsel in een vergiet en laat even goed uitlekken.
GEHAKT KRUIDEN
  • Kluts het ei en doe 3/4 hiervan in een mengkom. Gooi de rest van het geklutste ei niet weg, dit heb je later nog nodig.
  • Voeg gehakt toe aan de mengkom en haal het een beetje los met een vork en meng het met het ei. Voeg dan de helft van de paneermeel toe en meng dit erdoorheen. Doe dit vervolgens ook voor de rest van de paneermeel.
  • Haal de tijmblaadjes los van de takjes en voeg dit toe aan het gehakt. Breng het op smaak met voldoende zout en peper (ben hier niet te zuinig mee).
  • Meng alles nog even goed door elkaar.
GEHAKTBROOD OPBOUWEN
  • Rol je bladerdeeg uit. Snijd een kleine strook van de zijkant af, zodat je daar decoratie van kunt maken. Snijd vervolgens de grote bladerdeegplak in 2 gelijke delen (vanuit de breedste kant gezien).
  • Pak de helft van het gehakt en maak hier even een stevig geheel van door het te kneden. Verdeel dit over het midden van één van de twee deegplakken en druk het even aan.
  • Leg het uitgelekte groentemengsel op het gehakt en leg hierop dan het tweede gedeelte van het gehakt. Zo ontstaat er al een echt gehaktbrood. Zorg ervoor dat het goed stevig ligt en niet uit elkaar valt.
  • Besmeer de randjes van het bladerdeeg met het ei en leg dan de tweede bladerdeegplak eroverheen.
  • Druk met behulp van een vorm de bladerdeegplakken goed vast aan elkaar. Snijd overtollig bladerdeeg weg. Zorg er wel voor dat je het niet te kort wegsnijdt, want dan kan het bladerdeeg open gaan staan bij het bakken.
  • Besmeer het gehaktbrood lichtjes met het geklutste ei.
  • Maak van het bladerdeeg dat je op het begin eraf had gesneden leuke decoratie zoals blaadjes of kerststerren. Leg deze op het gehaktbrood en bestrijk ook met het ei.
  • Zet het gevuld gehaktbrood in bladerdeeg in het midden van de oven en bak het gehaktbrood in circa 40 minuten goudbruin en gaar.
  • Haal het gehaktbrood dan uit de oven en snijd het in mooie plakken.
  • Geniet ervan!
Gevuld gehaktbrood in bladerdeeg opengesneden

Kijk hier voor meer hoofdgerechten!