Griekse stifado

Griekse stifado
Hoofdgerecht -⏱️15 min + 2 uur marineren + 3 uur stoven -🍴3-4 personen

Griekse stifado, een heerlijk Grieks stoofpotje van rundvlees met ui en tomaat. In een klassieke Griekse stifado gaan er zilveruitjes. Deze had ik niet in huis, dus ik koos ervoor om de zilveruitjes te vervangen door rode ui. En ik moet zeggen, dat smaakt ook heerlijk! Het vlees laat je minimaal 2 uur marineren in een heerlijke marinade op basis van rode wijn. Dit geeft het vlees super veel smaak en hierdoor ook de Griekse stifado.

Benodigdheden
  • Stoofpan
Ingrediënten
  • Circa 800 gram riblappen
  • 2 rode uien
  • 250 ml groentebouillon
  • 250 tomatenblokjes (uit blik)
  • 1 el tomatenpuree
Voor de marinade
  • 100 ml rode wijn
  • 1 tl gemalen kruidnagel
  • 1 tl oregano
  • 2 knoflookteentjes
  • 2 el rodewijnazijn
  • 1 kaneelstokje
  • 2 laurierblaadjes
  • Zout&Peper
  • Olijfolie
Bereidingswijze
  • Snijd de riblappen in grove stukken.
  • Maak de marinade door de rode wijn te mengen met de rode wijnazijn, de oregano, de kruidnagel, het kaneelstokje en de laurierblaadjes. Pel de knoflookteentjes en pers ze uit boven de marinade.
  • Meng de marinade met de riblappen en dek de mengkom af. Laat het vlees voor minimaal 2 uur marineren in de koelkast.
  • Zodra het vlees lang genoeg heeft gemarineerd, kun je de Griekse stifado af gaan maken.
  • Pel de rode uien en snijd iedere rode ui in 8 stukken. Verwarm een ruime scheut olijfolie in een braadpan op laag vuur en voeg hieraan de rode uien toe. Bak 5 minuten aan.
  • Doe dan het vlees erbij, samen met de groentebouillon, de tomatenblokjes en de tomatenpuree. Breng op smaak met zout en peper.
  • Zet de pan op de kleinste pit en gebruik eventueel een gasverkleiner. Doe de deksel op de pan en laat de Griekse Stifado nu 2 uur stoven. Haal dan de deksel van de pan en laat het geheel nu nogmaals een half uur tot een uur stoven.
  • Serveer de Griekse stifado bijvoorbeeld met gekookte aardappelen.

Kijk hier voor meer stoofschotels!