Groentelasagne met ricotta

Groentelasagne met ricotta
Hoofdgerecht – ⏱️30 min + 30 min oventijd -🍴2 personen

Soms heb ik een dag dat ik heel veel zin heb ik groenten. In deze groentelasagne met ricotta gaat ontzettend veel groenten. Zo maak je zelf de pastasaus met tomatenblokjes en passata en verder gaat er nog een hele courgette en een aubergine in! Deze vegetarische lasagne is heerlijk romig door de ricotta bovenop de lasagne. Voor deze lasagne heb ik zelf slechts drie lasagnebladen gebruikt, om wel een beetje pasta toe te voegen aan het gerecht. Wil je liever koolhydraatarm eten? Laat dan de lasagnebladen gewoon weg.

Benodigdheden
  • Ovenschaal
Ingrediënten
  • 5 lasagnebladen
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 300 ml passata
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 ui
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 250 gram ricotta
  • 25 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 1 tl citroensap
  • 1 laurierblaadje
  • 15 gram pijnboompitten
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 1 tl tijm
  • Olijfolie
  • Zout&Peper
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 200°C en vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie.
  • Begin met het maken van de tomatensaus. Snipper hiervoor de ui en pel de knoflookteentjes.
  • Verwarm een scheut olijfolie in een pan op middelmatig vuur en fruit hierin de ui in 3 minuten aan. Pers ook direct de knoflookteentjes uit boven de pan. Voeg na 3 minuten de tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee.
  • Voeg dan de tomatenblokjes en de passata toe samen met het laurierblad, de tijm en de Italiaanse kruiden. Breng op smaak met zout en peper. Laat het geheel pruttelen op laag vuur.
  • Snijd nu de courgette en de aubergine in dunne plakken.
  • Verwarm een grillpan op hoog vuur en voeg een scheut olijfolie toe. Grill hierin zowel de aubergine als de courgette in circa 1 à 2 minuten per kant goudbruin en gaar.
  • Verdeel 1/3 van de tomatensaus over de bodem van de ovenschaal. Leg hierop de helft van de aubergine, gevolgd door de helft van de courgette en breng op smaak met wat zout en peper. Leg hierop de helft lasagnebladen en verdeel hierover weer 1/3 van de tomatensaus. Maak dan weer twee laagjes van aubergine en courgette en breng wederom op smaak met zout en peper. Voeg de laatste lasagnebladen toe en schep de overgebleven saus erop.
  • Roer de ricotta samen met het citroensap los in een schaaltje en breng op smaak met wat zout en peper.
  • Verdeel de ricotta over de ovenschaal en garneer met de pijnboompitten en de Parmezaanse kaas.
  • Bak de groentelasagne met ricotta in het midden van de oven goudbruin en gaar in circa 30 minuten.
  • Geniet ervan!

Kijk hier voor meer ovenschotels!