Stroopwafeltaart met mascarponeroom

Stroopwafeltaart met mascarponeroom
Taart – ⏱ 30 min + 40-50 min oventijd + 1 uur wachten – ? 10-12 taartpunten

Ik ben dol op stroopwafels, dus daarom wilde ik daar ook weer een keer taart mee maken. Deze stroopwafeltaart met mascarponeroom is super lekker! In de taart gaan stukjes stroopwafel en in de mascarponeroom gaat schenkstroop voor extra smaak. Tot slot maak je nog een fudge karamel die je over de mascarponeroom heen giet. En natuurlijk mogen de extra stukjes stroopwafel niet ontbreken!

Benodigdheden
  • 1 ronde springvormen van 24 cm
  • Keukenmachine
  • Spatel
Ingrediënten
Voor de cake
  • 200 gram bloem + beetje extra
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 4 eieren
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 7 gram bakpoeder
  • 1 tl vanille-extract
  • 3 stroopwafels
  • 1 tl koek- en speculaaskruiden
  • Snufje zout
  • Boter om in te vetten
Voor de mascarponeroom
  • 250 gram mascarpone
  • 175 ml slagroom
  • 1 el kristalsuiker
  • 50 gram schenkstroop
Voor de fudge karamel
  • 50 gram fudgeblokjes
  • 15 ml slagroom
Voor de garnering
  • 2 stroopwafels (grof gehakt)
Bereidingswijze
Voor de cake
  • Verwarm de oven voor op 170°C . Vet de springvorm lichtjes in, bekleed de bodem met bakpapier en bebloem de springvorm een beetje.
  • Doe de basterdsuiker samen met de zonnebloemolie in de mengkom van de keukenmachine en meng het geheel luchtig in een aantal minuten.
  • Voeg dan één voor één de eieren toe en mix dit er goed doorheen. Meng dan het vanille-extract erdoorheen.
  • Doe dan de bloem samen met de bakpoeder en de koek- en speculaaskruiden erbij en meng dit erdoorheen.
  • Hak de stroopwafels in stukjes en spatel deze door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de springvorm en bak de taart in het midden van de oven goudbruin en gaar in circa 40 tot 50 minuten.
  • Haal de cake uit de oven en laat even 5 minuten afkoelen in de vorm. Haal dan de cake uit de vorm en laat volledig afkoelen op een taartrooster.
  • Zodra de taart is afgekoeld, snijd je de taart recht met een scherp (brood)mes.
Voor de mascarponeroom
  • Als de cake is afgekoeld, kun je starten met het maken van de mascarponeroom. Klop de slagroom bijna stijf samen met de kristalsuiker. Roer de mascarpone kort los en voeg toe aan de slagroom, klop het geheel nu tot een mooi stevige room. Voeg tot slot de schenkstroop toe en meng dit er kort doorheen.
  • Verdeel de mascarponeroom met een lepel of spatel over de taart.
Fudge karamel maken
  • Nu is het tijd om de fudge karamel te maken. Doe hiervoor de fudge samen met de slagroom in een klein pannetje en verwarm op laag vuur, totdat de fudge volledig is gesmolten.
  • Schenk de fudge karamel in een maatbeker met schenktuit en verdeel dit over de mascarponeroom. Doe dit zo snel mogelijk want de fudge karamel wordt snel hard.
  • Je kunt eventueel een satéprikker gebruiken om nog door de fudge karamel te halen voor een mooi patroon.
  • Versier de stroopwafeltaart met mascarponeroom met de grofgehakte stroofwafels.
  • Geniet ervan!

Kijk hier voor meer lekkere taart recepten!