Hachee

Hachee
Hoofdgerecht – ? 20 min + 3 uur stoven – ? 4 personen

Hachee, een echt klassiek stoofpotje. Dit oer-Hollandse gerecht maak je met hacheevlees en veel ui. Hachee is erg lekker om te serveren met gekookte aardappelen of aardappelpuree en rode kool erbij.

Er zijn een aantal dingen waar je goed op moet letten bij het maken van hachee. Zo is het belangrijk om het vlees te bestrooien met wat bloem. De bloem zorgt namelijk voor een goede binding van het gerecht.

Maak gebruik van een combinatie van olie en boter. Boter heeft het kenmerk dat het veel sneller verbrand. Daarom is het slim om je vlees eerst in de olie te bakken. Haal het vlees eruit en voeg dan pas de roomboter toe en bak hierin de ui. De roomboter zorgt namelijk wel voor een heerlijke smaak.

Benodigdheden
  • Ovenschaal
Ingrediënten
  • 750 gram hacheevlees
  • 3 grote uien
  • 1,5 runderbouillonblokje
  • 600 ml kokend water
  • 2 el zonnebloemolie
  • 30 gram roomboter
  • 1 el rode wijnazijn
  • 4 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 el appelstroop
  • Peperkoek (optioneel)
  • Zout&Peper
Bereidingswijze
  • Als je hachevlees nog niet is gesneden, snijd het dan in stukken van circa 3 cm groot. Meng het hacheevlees met de bloem. Snijd de uien in halve ringen.
  • Verwarm een gietijzen braadpan op laag tot middelmatig vuur en braad hierin het vlees rondom goudbruin en haal dan uit de pan.
  • Doe dan de roomboter in de pan en zet het vuur laag. Fruit hierin de uien aan in circa 4 minuten.
  • Meng in de tussentijd het kokende water met de runderbouillonblokjes.
  • Doe na 4 minuten weer het vlees erbij in de pan en meng door elkaar.
  • Voeg de kruidnagels en de laurierblaadjes toe en blus af met de rode wijnazijn en de bouillon. Breng aan de kook.
  • Zet de pan op de kleinste pit en zet het vuur zo laag mogelijk. Gebruik eventueel een gasverkleiner als je die hebt. Zet de deksel op de pan, maar laat en klein kiertje open. Stoof de hachee gedurende 2 uur. Schep tussendoor af en toe om.
  • Voeg na 2 uur de appelstroop toe en haal de deksel van de pan. Laat het geheel nu nog 1 uur stoven. Mocht er niet meer voldoende vocht in de pan zitten, dan kun je nog een beetje runderbouillon toevoegen. Mocht je het lekker vinden, dan kun je net voor het eind van de stooftijd nog wat peperkoek toevoegen. Dit zorgt ervoor dat de hachee ook nog extra zal binden.
  • Haal voor het serveren de kruidnagels en de laurierblaadjes eruit.
  • Serveer met bijvoorbeeld aardappelen en rode kool.
  • Smakelijk eten!

Kijk hier voor meer stoofschotels!