Kipsaté met satésaus

Kipsaté met satésaus
Hoofdgerecht – ? 30 min – ? 4 satéstokjes

Zelf kipsaté met satésaus maken is heel makkelijk! Kipsaté is een perfect bijgerecht bij een rijsttafel, maar ook kun je het bereiden op de bbq en serveren bij salades en stokbrood. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om er lekker frietjes bij te serveren, bijvoorbeeld op een lazy zaterdag- of zondagavond. De kip marineer je in wat citroensap en -rasp, samen met wat sambal, ketjap, knoflook en een sjalotje. Dit zorgt ervoor dat de kip lekker mals wordt en geeft het een heerlijke smaak. Maak er zelf een satésaus bij en jouw kipsaté met satésaus is echt perfect!

Benodigdheden
  • Grillpan/BBQ
  • 4 satéstokjes
Ingrediënten

Voor de kipsaté

  • 200 gram kipfilet in blokjes
  • 1/2 citroen
  • 1 el ketjap
  • 1 sjalotje
  • 1 knoflookteentje
  • Paar druppels sambal
  • Peper
  • Olijfolie

Voor de satésaus

  • 100 ml kokosmelk
  • 2 el pindakaas
  • 1 el ketjap manis
  • 1 el donkerbruine basterdsuiker
  • 2 druppels sambal oelek
Bereidingswijze
  • Pel het knoflookteentje en de sjalot. Snijd zowel de knoflook als het sjalotje fijn. Doe dit in een mengkommetje/diepe schaal.
  • Rasp de halve citroen en pers deze ook uit. Voeg dit toe aan de knoflook en het sjalotje en meng goed door elkaar. Voeg hieraan de ketjap en de sambal toe samen met de kip en 1 el olijfolie. Breng op smaak met wat versgemalen peper en meng goed door elkaar.
  • Zet de schaal met kip een kwartiertje in de koelkast.
  • Zet de satéprikkers in een schaaltje met water. Dit zorgt ervoor dat ze straks niet aanbranden.
  • Haal na een kwartiertje de kip uit de koelkast en rijg de stukjes aan de satéprikkers. Verwarm de grillpan op middelhoog vuur en voeg een klein scheutje olijfolie toe (je kunt ook de BBQ gebruiken). Grill de kip goudbruin en gaar in circa 10 minuten. Zorg ervoor dat je de stokjes geregeld omdraaid.
  • Maak ik de tussentijd de satésaus klaar. Doe hiervoor de kokosmelk samen met de basterdsuiker en de ketjap in een steelpannetje. Roer even goed door totdat de suiker is opgelost. Voeg dan 1 el pindakaas toe en roer goed door. Zodra de pindakaas is opgenomen in de saus, kun je de volgende el pindakaas toevoegen. Roer ook deze er goed doorheen en voeg dan de sambal toe. Zet het vuur laag en laat de satésaus even pruttelen zodat de saus wat dikker wordt.
  • Serveer de kipsaté met satésaus en eventueel wat frietjes, salades, stokbrood of een heerlijke rijsttafel!

Op zoek naar meer bbq inspiratie? Kijk dan hier voor meer lekkere barbecue recepten!