Rijst met knolselderij en zoete gehaktballetjes
Hoofdgerecht – ? 30 min – ? 2-3 personen
Dit gerecht van rijst met knolselderij en zoete gehaktballetjes was het eerste gerecht dat ik at met knolselderij. In dit gerecht knalt de knolselderij er echt uit, want deze is heerlijk zoet van smaak. Daarnaast maak je zelf gehaktballetjes die je op smaak brengt met een cranberryjam. Dit zorgt ook meteen voor een lekkere saus voor door de rijst. De combinatie van de knolselderij en deze zoete gehaktballetjes is echt heerlijk!
Ingrediënten
Voor rijst met knolselderij
- 150 gram (volkoren) rijst
- 1 knolselderij
- 100 gram babyspinazie
- 1 tl citroengras
- 1 tl tijm
- Scheutje heet water
Voor de gehaktballetjes
- 300 gram half-om-half gehakt
- 2 el cranberry jam
- 4 el kookroom
- Zout&Peper
- Bakboter
Bereidingswijze
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Schil de knolselderij en snijd vervolgens in blokjes van ongeveer 1 cm.
- Maak ook alvast de gehaktballetjes. Breng hiervoor het gehakt op smaak met zout en peper en rol gehaktballetjes ter grootte van pingpongballen.
- Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan of een pan met deksel op laag tot middelmatig vuur en voeg hieraan de knolselderijblokjes toe samen met het citroengras, de tijm en wat zout en peper. Bak het geheel even 2 minuten. Voeg dan een scheutje kokend water toe zodat de bodem van de pan wordt bedekt met een laagje water. Zet de deksel op de pan en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken. De knolselderij is goed, zodra de blokjes wat zachter zijn. Zodra de knolselderij goed is, kun je de babyspinazie toevoegen en laten slinken in de pan.
- Bak intussen de gehaktballetjes rondom bruin in een koekenpan op middelhoog vuur in een scheut bakboter. Dit duurt circa 6 tot 8 minuten. Als de buitenkant al goed is en de binnenkant nog niet gaar, dan kun je een scheutje water toevoegen aan de pan en een deksel even op de pan zetten. Dan zullen de gehaktballetjes nog even verder garen.
- Als de gehaktballetjes goed zijn dan haal je de jus uit de pan en dan voeg je 2 eetlepels cranberry-granaatappel jam (fruitspread) toe samen met de 4 eetlepels kookroom. Laat dit een beetje indikken tot een mooi sausje. Je zult zien dat je gehaktballetjes ook een mooi kleurtje krijgen.
- Giet de rijst af en laat ook de knolselderij met spinazie uitlekken. Meng dit door elkaar en serveer over de borden. Leg de gehaktballetjes erop en dan kun je gaan smullen!
- Geniet van je rijst met knolselderij en zoete gehaktballetjes!
Kijk hier voor meer hoofdgerechten!