Bolognesesaus met rode wijn

Bolognesesaus met rode wijn
Hoofdgerecht – ? 20 min + 60 min wachten – ? 6 personen

Er gaat niets boven een zelfgemaakte bolognesesaus. Dit klassieke gerecht uit Italië is veel lekkerder als je hem zelf maakt. Voor deze bolognese met rode wijn moet je wel even geduld hebben, want het moet een uurtje pruttelen. Dit zorgt er wel voor dat alle smaken lekker in de saus trekken. Deze bolognesesaus blus je af met een rode wijn voor extra smaak! Je kunt ook voor een basisrecept bolognesesaus gaan zonder rode wijn.

Benodigdheden
  • Braadpan (optioneel)
Ingrediënten
  • 500 gram rundergehakt
  • 2 blikken tomatenblokjes (800 gram)
  • 2 grote winterpenen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 rode paprika
  • 3 knoflookteentjes
  • 1 ui
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 1/2 runderbouillonblokje
  • 125 ml rode wijn
  • 100 ml kokend water
  • 3 takjes verse tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 laurierblaadjes
  • Olijfolie
  • Zout&Peper
Bereidingswijze
  • Snipper de ui en pel de knoflookteentjes. Verhit een scheutje olijfolie in de braadpan op laag vuur. Voeg de ui toe en bak gedurende 5 minuten.
  • Schil de winterpenen en snijd in kleine blokjes en snijd ook de paprika in blokjes. Maak de bleekselderij schoon en snijd in blokjes.
  • Voeg de winterpenen, de paprika en de bleekselderij toe aan de uien en pers ook de knoflookteentjes boven de pan uit. Zet het vuur wat hoger en bak gedurende 1 minuut. Schep het geheel goed om.
  • Doe het gehakt er nu bij en bak het rul. Blijf het gedurende het bakken omscheppen.
  • Maak intussen de bouillon door het bouillonblokje te mengen met het kokende water. Zodra het gehakt rul is blus je het eerst af met de rode wijn en vervolgens met de bouillon.
  • Voeg de tomatenblokjes en het sap toe en schep goed om. Roer ook de tomatenpuree er nu doorheen.
  • Voeg de laurierblaadjes toe aan de saus samen met de takjes rozemarijn en de takjes tijm. Breng op smaak met zout en peper. Schep het nog een laatste keer om en zet het vuur laag.
  • Laat de saus gedurende een uurtje lekker pruttelen zonder deksel. De saus zal hierdoor wat indikken. Heb je wat meer tijd? Dan kan je de saus ook nog wat langer laten pruttelen.
  • Haal voordat je de saus opdient, wel even de laurierblaadjes en de takjes uit de bolognesesaus! Serveer met een pasta naar keuze!

Kijk hier voor meer hoofdgerechten!