Rijst met satégehakt

Rijst met satégehakt
Hoofdgerecht – ? 35 min – ? 2 personen

Dit gerecht stond eigenlijk helemaal niet zo op de planning. Ik was satégehaktballetjes aan het maken, alleen die vielen een beetje uit elkaar. Omdat ik dit er niet zo fraai uit vond zien, besloot ik er weer los gehakt van te maken en hieraan paprika toe te voegen voor wat extra groenten. Hieruit kwam een hoofdgerecht in de vorm van rijst met satégehakt uit voort. En ik moet zeggen, dat viel allesbehalve tegen! Heerlijk gekruid gehakt met satésmaak met daaraan toegevoegd ook nog een satésaus. Erg lekker in combinatie met rijst.

Ingrediënten
Voor het satégehakt
  • 250 gram rundergehakt
  • 1 knoflookteentje
  • 1 el ketjap
  • 2 tl pindakaas
  • 1 tl sambal
  • 1 el paneermeel
  • Scheutje melk
  • 1 tl bruine suiker
  • ½ tl korianderpoeder
  • ½ ei
  • 1/2 ui heel klein gesneden
  • Zout&Peper
Voor de satésaus
  • 40 gram pindakaas
  • 50 ml water
  • 25 ml ketjap
  • 10 gram bruine suiker
  • ½ ui
  • 1 knoflookteentje
  • Paar druppels sambal
  • Snufje gember
  • Snufje laos
  • Zonnebloemolie
  • Zout&Peper
Voor erbij
  • 150 gram witte rijst
Bereidingswijze
  • Kook de rijst gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in stukjes.
  • Snipper de ui, en snijd heel erg fijn. Meng de paneermeel met een scheutje melk en voeg hieraan het halve ei toe. Meng alles goed door elkaar. Pers de knoflookteen uit boven de kom en voeg ook het gesnipperde uitje erbij. Doe dan ook alles andere ingrediënten behalve het gehakt erbij in de mengkom en meng alles goed door elkaar. Doe dan het gehakt erbij en meng wederom alles goed door elkaar.
  • Verwarm een scheutje olie in een pak en bak hierin het gehakt goudbruin en gaar in circa 5 tot 7 minuten. Voeg dan de paprika toe en bak 3 minuten mee.
  • Snipper in de tussentijd de ui en pel de knoflook. Voeg een scheutje olie toe aan een pan en doe de ui in de pan en pers ook het knoflookteentje uit boven de pan. Fruit in 2 minuten aan. Voeg dan alle kruiden toe samen met de sambal, de ketjap, de suiker en het water. Roer alles goed door elkaar en roer dan de pindakaas erdoorheen. Zet het vuur laag en laat de saus een paar minuten pruttelen.
  • Voeg dan de saus toe aan het gehakt en meng alles goed door elkaar.
  • Giet de rijst af en verdeel over twee borden met daarop het satégehakt.
  • Geniet van je rijst met satégehakt!

Kijk hier voor meer borrelhapjes!