Shepperd’s pie met bloemkoolpuree

Shepperd’s pie met bloemkoolpuree

Shepperd’s pie met bloemkoolpuree is net even wat anders dan een klassieke shepperd’s pie. Shepperd’s pie wordt ook wel cottage pie genoemd, en is normaal gesproken een gehaktschotel bedekt met een romige aardappelpuree. In dit geval gaat we voor een variant met minder koolhydraten en meer groenten, want ik heb de aardappelpuree vervangen door bloemkool. De bloemkoolpuree is nog steeds romig, want je pureert de bloemkool samen met wat roomboter en melk.

Shepperd’s pie met bloemkoolpuree bereiden

Verwarm de oven voor en kook de bloemkool. Bak het gehakt samen met de wortel en voeg na een paar minuten de ui toe. Dan mogen de kruiden, de worcestersaus en de tomatenpuree erbij. Voeg dan de mais en de doperwten toe en laat het geheel een paar minuten pruttelen. Intussen dat de saus aan het pruttelen is, kun je de bloemkoolpuree maken. Giet de bloemkool af en druk wat extra vocht uit de bloemkool. Voeg wat boter en melk toe aan de bloemkool en pureer het tot een gladde puree. Breng de puree op smaak met wat nootmuskaat en zout en peper. Schep het gehaktmengsel in een ovenschaal en verdeel hierover de bloemkoolpuree. Strooi de kaas over de puree en bak de shepperd’s pie met bloemkoolpuree in het midden van de oven gedurende 25 minuten. Je zult zien dat dan de kaas mooi goudbruin kleurt.

Shepperd's pie met bloemkoolpuree

Shepperd’s pie met bloemkoolpuree

Een heerlijke shepperd's pie maar dan met bloemkoolpuree in plaats van aardappelpuree. Ook echt een aanrader!
Bereidingstijd 25 minuten
Oventijd 25 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerecht
Personen 2 personen

Benodigdheden

  • Ovenschaal
  • Staafmixer

Ingrediënten
  

Voor de bloemkoolpuree

  • 450 gram bloemkoolroosjes
  • 10 gram roomboter
  • 1 scheutje melk
  • 1/2 tl nootmuskaat

Voor het gehaktmengsel

  • 200 gram rundergehakt
  • 2 winterpenen
  • 1 ui
  • 70 gram tomatenpuree
  • 75 gram geraspte kaas
  • 1/2 klein blikje mais
  • 75 gram doperwten
  • 2 el worcestersaus
  • 125 ml kokend water
  • 1/2 runderbouillonblokje
  • 1 tl oregano
  • 1 tl tijm
  • Zout&Peper

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 graden en vet de ovenschaal in met een beetje boter.
  • Kook de bloemkoolroosjes gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Schil in de tussentijd de wortels en snijd in kleine blokjes. Snipper de ui.
  • Doe het gehakt samen met de wortel in een pan en bak het geheel totdat het gehakt rul is. Bak dan de ui 2 minuten mee.
  • Voeg dan de kruiden, worcestersaus en de tomatenpuree toe en meng alles goed door elkaar. Doe dan de doperwten en het mais erbij samen met het kokende water en het halve runderbouillonblokje. Laat het geheel op laag vuur 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • In de tussentijd kan je de bloemkoolpuree maken. Giet de bloemkool af en druk het vocht een beetje uit de bloemkool. Pureer de bloemkool met een staafmixer en voeg de roomboter en een scheutje melk toe. Meng ook het nootmuskaat erdoorheen en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep het gehaktmengsel in de ovenschaal en verdeel hierover de bloemkoolpuree. Strijk even netjes glad. Strooi de kaas over de bloemkoolpuree en zet de ovenschotel in het midden van de oven gedurende 25 minuten totdat de kaas mooi goudbruin kleurt.
  • Geniet ervan!