Tiroler Gröstl
Hoofdgerecht – ? 25 min – ? 2 personen
De Oostenrijkse keuken bevat een aantal vrij simpele, maar ó zo lekkere gerechten. De Tiroler Gröstl is er daar eentje van. Dit typische Oostenrijkse gerecht bevat maar een aantal ingrediënten, die ontzettend goed samengaan. Zo zit er in dit gerecht aardappel, spekjes en ui. Een combinatie die je in meerdere gerechten terug ziet komen. De Tiroler Gröstl serveer je met een gebakken eitje erop. Heerlijk! Zelf heb ik ook rundvlees toegevoegd aan het recept voor extra smaak, maar dit is geen must. Dit kun je eventueel weglaten uit het recept.
Ingrediënten
- 450 gram vastkokende aardappelen (na schillen), of 450 gram voorgekookte aardappelschijfjes
- 150 gram gerookte spekreepjes
- 150 gram rundvlees (ik had hachee vlees) (optioneel)
- 1 grote ui
- 10 gram roomboter
- 1 runderbouillonblokje
- 2 eieren
- Versie bieslook
- Zout&Peper
- Bakboter
Bereidingswijze
- Maak je gebruik van vastkokende aardappelen, schil deze dan en snijd ze in plakjes. Kook de aardappelschijfjes 5 minuten in ruim water. Maak je gebruik van voorgekookte aardappelschijfjes, dan kun je deze stap overslaan.
- Snipper de ui en snijd het rundvlees in blokjes ter grootte van een dobbelsteen.
- Verwarm een wok op middelmatig tot hoog vuur en bak hierin de spekreekjes 5 minuten. Voeg dan de ui toe en bak 2 minuten mee. Doe dan de aardappelschijfjes erbij samen met de roomboter. Bak het geheel nu nog ongeveer 10 minuten, totdat de aardappelen goudbruin kleuren. Breng op smaak met wat zout en peper. Schep het geheel regelmatig om.
- Breng in de tussentijd een pannetje water aan de kook met 1 liter water en los hierin het runderbouillonblokje op. Kook het rundvlees gaar in circa 2 tot 3 minuten. Giet het dan af.
- Voeg het rundvlees toe aan de pan met aardappelen.
- Bak in de tussentijd de eieren in een andere pan in een beetje boter.
- Verdeel het gerecht over twee borden en serveer met het eitje erbovenop. Garneer met wat verse bieslook.
- Geniet ervan!
Kijk hier voor meer hoofdgerechten!