Vegetarische moussaka
Hoofdgerecht – ? 40 min + 45 min oven – ? 2-3 personen
Moussaka is een hele bekende Griekse ovenschotel op basis van aubergine en gehakt. Deze vegetarische moussaka maak je niet met gehakt, maar met linzen. Dit is zeker net zo lekker en even gemakkelijk om te maken. Deze ovenschotel vul je verder met aardappelschijfjes, een kruidige tomatensaus en maak je af met een romige zelfgemaakte bechamelsaus. Een heerlijke vegetarische variant op een traditionele Griekse moussaka.
Benodigdheden
- Ovenschaal
Ingrediënten
- 2 aubergines
- 50 gram rode splitlinzen
- 1 blikje tomatenblokjes (400 gram)
- 1 el tomatenpuree
- 300 gram aardappelschijfjes (van iets kruimig aardappelen)
- 300 ml melk
- 30 gram roomboter
- 30 gram bloem
- 1 ui
- 50 gram geraspte kaas
- 50 gram ricotta
- 1 tl honing
- 1 tl kaneel
- Snufje nootmuskaat
- 1 tl oregano
- 1 tl knoflookpoeder
- Olijfolie (om ovenschotel in te vetten)
- Zout&Peper
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ovenschaal licht in.
- Snijd de aubergines in ronde plakjes van ongeveer een 0,5 cm dik.
- Snipper de ui en bak 2 minuten in een pan met een scheut olijfolie op middelhoog vuur. Voeg dan de kaneel, de oregano, de knoflookpoeder en de tomatenpuree toe en bak even 1 minuut mee. Dan mogen de tomatenblokjes, de honing en de linzen erbij. Breng op smaak met wat zout en peper en laat het geheel 20 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur.
- Schil de aardappel en snijd in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik. Kook de aardappelschijfjes 5 minuten in een pan met kokend water.
- Bak de aubergineplakjes in een grill- of koekenpan aan beide kanten ongeveer 2 minuten, totdat ze er goudbruin uitzien.
- Maak nu de bechamelsaus. Laat hiervoor de roomboter smelten in een steelpannetje. Als alle roomboter is gesmolten voeg je de bloem toe. Roer dit er ongeveer 2 minuten goed doorheen zodat er een kruimelig geheel ontstaat. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe. Laat het geheel op laag vuur eventjes pruttelen zodat er een dikkere saus ontstaat. Voeg dan de geraspte kaas en de crème fraîche toe, samen met een snufje nootmuskaat en wat zout en peper. Meng alles goed door elkaar!
Opbouwen moussaka
- Nu kun je beginnen met het maken van laagjes. Verdeel de helft van de aubergine over de bodem van de ovenschaal. Verdeel hierover dakpansgewijs de aardappelschijfjes en verdeel daarover het linzenmengsel. Sluit af met de rest van de aubergine en tot slot de bechamelsaus. Bak de vegetarische moussaka in circa 45 minuten goudbruin en gaar in het midden van de oven.
- Geniet ervan!
Kijk hier voor meer vegetarische hoofdgerechten!