Vegetarische tikka masala

Vegetarische tikka masala
Hoofdgerecht – ? 35 min – ? 4 personen

Ik heb al eerder een kip tikka masala gedeeld, maar ik probeer ook steeds vaker vegetarisch te koken. Dit bracht mij op het idee van een vegetarische tikka masala. Tikka masala is een Indiaas gerecht in een heerlijke zoete en zachte saus. Dit gerecht maak je op basis van tofu in plaats van met kip. En ik moet zeggen, het was zeker zo lekker. Een heerlijke romige saus door het gebruik van kookroom. Om wat extra groenten toe te voegen aan het gerecht, heb ik er bloemkool bij geserveerd. Lekker om te eten met rijst en/of met naan brood.

Ingrediënten
Voor de tofu marinade
  • 400 gram tofu
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 tl komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 cm verse gember
  • 1 tl chilipoeder
  • 2 tl garam masala (Jonnie Boer)
Voor de saus
  • 1 ui
  • 2 cm verse gember
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 1 teentje knoflook
  • 500 ml passata (1 pak)
  • 200 ml kookroom (light)
  • 400 gram bloemkoolroosjes (diepvries)
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 100 ml water
  • 1 el garam masala
  • 1 tl paprikapoeder
Voor erbij
Bereidingswijze
Voor de marinade
  • Doe de yoghurt in een mengkom en pers de knoflookteentjes uit boven de kom. Schil de gember en snijd deze heel fijn. Voeg de gember toe samen met alle kruiden. Meng alles goed door elkaar. Snijd de tofu in stukjes ter grootte van een dobbelsteen en voeg dit toe aan de marinade. Zet even aan de kant.
  • Nu kun je alvast beginnen met het maken van de saus. Ook kun je alvast de rijst koken volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook ook de bloemkool volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snipper de ui, pel de knoflook en schil de gember. Voeg een scheutje olijfolie toe aan een wok op middelhoog vuur en fruit de ui aan samen met de gember in circa 2 minuten. Pers ook direct het knoflookteentje uit boven de pan. Voeg alle kruiden toe en bak 1 minuutje. Dan mag de tomatenpuree erbij, bak even kort mee. Voeg dan de passata, het water en de kookroom toe. Breng op smaak met zout en peper. Laat het geheel een kwartiertje zachtjes pruttelen.
  • Bak intussen de tofu in de yoghurtsaus in een pan op middelhoog vuur in een scheutje olijfolie voor 5 minuten. Voeg dan de tofu toe aan de saus en roer het er even goed doorheen. Laat nog even 5 minuutjes pruttelen.
  • Serveer de vegetarische tikka masala met de rijst in een diep bord en schep ook de bloemkool erbij.
  • Geniet ervan!

Kijk hier voor meer vegetarische recepten!