Wienerschnitzel
Hoofdgerecht – ? 20 min – ? 2 personen
Als er iets veel voorkomt in Oostenrijk, dan is het natuurlijk wel de Wienerschnitzel. In de supermarkt zijn volop gepaneerde schnitzels verkrijgbaar, maar het is toch echt het lekkerst om het zelf te maken. De klassieke Wienerschnitzel wordt gemaakt van een kalfsschnitzel. Een kalfsschnitzel is wel wat duurder, maar het is het zeker waard! Het beste kun je deze halen bij een slager in de buurt.
De Wienierschnitzel ga je zelf paneren en bak je in roomboter. Dit zorgt voor een heerlijk krokant korstje om het vlees heen. Erg lekker met frietjes of aardappeltjes en wat groenten erbij!
Ingrediënten
- 2 kalfsschnitzels
- 1 ei
- 50 gram bloem
- 75 gram paneermeel (broodkruim)
- 60 gram roomboter
- 1/2 citroen
- Verse krulpeterselie
- Zout&Peper
Bereidingswijze
- Leg de schnitzels tussen wat plasticfolie en sla plat tot 3 à 4 mm dik. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een deegroller gebruiken. Leg de schnitzels nu voor 2 minuten in koud water. De schnitzels nemen dan het water op, wat zal verdampen tijdens het bakken. Dit komt uiteindelijk ten goede van je krokante korst. Haal je schnitzels uit het water en dep droog. Bestrooi de schnitzels met peper en zout en leg even opzij.
- Kluts het ei in een ruime kom. Verdeel de bloem over een bord en verdeel het paneermeel over een ander bord.
- Haal de schnitzels eerst door de bloem, vervolgens door het ei en tot slot door de paneermeel.
- Smelt de roomboter in een ruime koekenpan en leg dan je schnitzels in de pan. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de schnitzels zit.
- Bak de schnitzels in circa 2 tot 3 minuten per kant goudbruin en krokant op middelhoog vuur. Er moet ruimte komen te zitten tussen de korst en de schnitzel. Dan is je wienerschnitzel perfect!
- Haal je schnitzels uit de pan en leg ze op een bord met een keukenpapiertje. Het keukenpapiertje zal het overtollige vet opnemen.
- Garneer je schnitzels met wat krulpeterselie en een plakje citroen.
- Geniet ervan!
Kijk hier voor meer hoofdgerechten!