Winterse stoofpie
Hoofdgerecht – ?15 min + 3 uur stooftijd + 15 min oventijd – ⏱4 personen
Stoofvlees vind ik ideaal om te bereiden op een vrije zondag. Je hebt voor dit gerecht namelijk wel drie uur de tijd nodig, om het vlees goed te laten stoven en de smaken goed in het gerecht te laten trekken. Deze winterse stoofpie is goed gevuld en gaat ook nog even de oven in met een dakje van bladerdeeg. Dit maakt deze winterse stoofpie direct ook perfect voor kerst, want je kunt de stoofpie aankleden met bladerdeeg kerstboompjes en -sterren.
Benodigdheden
- Ovenschaal
- Gietijzeren pan
Ingrediënten
- 700 gram runderlappen
- 1 winterpeen
- 400 gram gepelde tomaten (blik)
- 70 gram tomatenpuree
- 3 kleine uien
- 3 knoflookteentjes
- 1 runderbouillonblokjes
- 400 ml kokend water
- 1 flesje bruin bier (333 ml)
- 3 middelgrote vastkokende aardappelen
- 1 tl tijm
- 1 tl rozemarijn
- 3 laurierblaadjes
- 2 el bloem
- 1 rol vers bladerdeeg
- Klontje roomboter
- Zout&Peper
Bereidingswijze
BEREIDEN VAN HET STOOFVLEES
- Snijd de riblappen in blokjes ter grootte van een dobbelsteen. Breng op smaak met zout en peper en voeg 2 eetlepels bloem toe. Meng het vlees goed met de bloem.
- Snipper de uien, pel de knoflookteentjes en snijd de knoflookteentjes fijn. Schil de winterpeen, snijd in de lengte doormidden en snijd de winterpeen vervolgens in halve maantjes met een dikte van ongeveer 0,5 cm.
- Verwarm de roomboter in de gietijzeren pan en bak hierin het vlees rondom goudbruin in circa 5 minuten.
- Schep het vlees uit de pan en voeg dan de ui, de knoflook en de winterpeen toe. Bak alles 3 minuten aan en voeg dan de tomatenpuree toe. Bak 1 minuut mee en doe dan het vlees er weer bij, samen met de rozemarijn en de tijm. Doe dan de gepelde tomaten erbij en prik ze even door met behulp van een houten lepel.
- Meng het runderbouillonblokje met het kokende water en voeg dit toe aan de pan, gevolgd door het bruine bier. Laat het geheel nu 2,5 uur op het kleinste pitje op het laagste vuur sudderen met de deksel op de pan.
- Als het vlees bijna 2,5 uur heeft gestoofd, ga je de aardappels schillen. Snijd deze vervolgens in kleine blokjes en voeg toe aan de winterse stoofpie. Laat het geheel nu nog een half uurtje zachtjes koken.
WINTERSE STOOFPIE OPMAKEN
- Vet een ovenschaal lichtjes in en verwarm de oven voor op 200°C. Schep het vlees in de ovenschaal. Rol je bladerdeeg uit en leg deze over je stoofpie. Druk dit goed aan op de randjes en snijd het overtollige bladerdeeg eraf. Snijd uit dit overtollige bladerdeeg eventueel nog wat figuurtjes en druk deze op je stoofpie. Snijd in het midden van je bladerdeeg een kruisje, zodat de stoom kan ontsnappen.
- Zet de ovenschaal gedurende 15 minuten in het midden van de oven, totdat het bladerdeeg mooi goudbruin kleurt.
- Verdeel over de borden en geniet ervan!
Kijk hier voor meer hoofdgerechten!