Witlof ovenschotel met gehakt

Witlof ovenschotel met gehakt
Hoofdgerecht – ?15 min + 25-30 min oventijd – ⏱2 personen

Normaal gesproken kies ik bij het eten van witlof, altijd voor de klassieker: witlof met ham en kaas uit de oven. Deze keer heb ik iets nieuws uitgeprobeerd, namelijk een witlof ovenschotel met gehakt. Naast witlof en gehakt, gaan er aardappelschijfjes bij en bechamelsaus met kaas erin. Eenvoudig om te maken en perfect tijdens koude herfst- of winterdagen.

Benodigdheden
  • Ovenschaal
Ingrediënten
  • 450 gram aardappelschijfjes (voorgekookt)
  • 300 gram rundergehakt
  • 4 stronken witlof
  • 1 uitje
  • 250 ml melk
  • 25 gram roomboter
  • 25 gram bloem
  • 75 gram geraspte kaas
  • 2 tl kerriepoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl nootmuskaat
  • Zout&Peper
  • Bakboter (om in te vetten)
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 200°C en vet een ovenschaal lichtjes in.
  • Verwijder de uiteindes van de witlof en verwijder het harde gedeelte. Snijd de witlof vervolgens in grove repen en was de witlof. Snipper de ui.
  • Verwarm een wok op middelhoog vuur en voeg het rundergehakt toe. Voeg na 2 minuten bakken de ui toe en bak het geheel totdat het gehakt rul is. Doe de witlof erbij samen met het kerriepoeder en de uienpoeder. Bak het geheel nu nog 3 minuten. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem van de ovenschaal. Schep hierop het gehakt-witlofmengsel en maak het weer af met een laag aardappelschaafjes.
  • Nu is het tijd om de bechamelsaus te maken. Smelt hiervoor de boter. Als alle roomboter is gesmolten voeg je de bloem toe. Roer dit er ongeveer 2 minuten goed doorheen zodat er een kruimelig geheel ontstaat. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe. Laat het geheel op laag vuur eventjes pruttelen zodat er een dikkere saus ontstaat. Voeg dan 50 gram van de kaas toe samen met de nootmuskaat. Breng op smaak met zout en peper. Roer dit er goed doorheen.
  • Veel de bechamelsaus met kaas over de ovenschaal en strijk glad. Garneer met de rest van de geraspte kaas.
  • Bak de witlof ovenschotel met gehakt in het midden van de oven goudbruin en gaar in circa 25-30 minuten.
  • Geniet ervan!

Kijk hier voor meer hoofdgerechten!