Zoete aardappel hutspot
Hoofdgerecht -⏱40 min -?2 personen
Deze zoete aardappel hutspot, is een van de zoete aardappel recepten op mijn website en tevens één van mijn lievelingsstamppotten. Deze hutspot maak je op basis van zoete aardappel met wortel. Dit zorgt voor een heerlijke zoete smaak. Daarbij serveer je zelfgemaakte gehaktballetjes en spekjes in een sticky sausje van gembersiroop. Dit geeft de zoete aardappel hutspot extra veel smaak! Wat mij betreft een echte stamppot anders!
Ingrediënten
- 500 gram zoete aardappel
- 400 gram winterpeen
- 1 grote ui
- Scheutje melk
- 10 gram roomboter
- 150 gram rundergehakt
- 1/2 el paneermeel
- 75 gram spekblokjes
- 1,5 el gembersiroop
- 2 el water
- Bakboter
- Zout&Peper
Bereidingswijze
- Schil de zoete aardappelen en snijd in gelijke stukken van ongeveer 3 bij 3 cm.
- Schil ook de wortels en snijd in blokjes. Snijd de uien in reepjes.
- Doe de aardappelen in de pan en leg daarop de wortelblokjes en vervolgens de uien. Zet het geheel onder water en kook het vervolgens in circa 20 minuten zacht.
- Als de aardappelen ongeveer 10 minuten aan het koken zijn, kun je beginnen met het maken van de gehaktballetjes. Breng het gehakt op smaak met zout en peper en strooi het paneermeel erover. Rol het gehakt vervolgens tot kleine gehaktballen ter grootte van een pingpongbal.
- Verhit 2 pannen op middelmatig vuur. Voeg aan de ene pan de spekblokjes toe en voeg aan de andere pan een flinke scheut bakboter toe. Laat de bakboter heet worden en voeg dan de gehaktballetjes toe.
- Bak de spekblokjes in ongeveer 10 minuten krokant. Draai na circa 5 minuten het vuur wat lager.
- Bak de gehaktballetjes rondom bruin in circa 6 tot 8 minuten. Voeg dan circa 50 ml water doe en doe de deksel op de pan. Draai het vuur lager en laat de gehaktballetjes nog vijf minuten garen.
- Giet de aardappelen af en voeg een scheutje melk toe, samen met de roomboter. Stamp het geheel fijn met behulp van een aardappelstamper.
- Voeg aan de spekblokjes de gembersiroop toe en het water. Verhit het geheel nog circa 3 minuten, zodat de saus wat dikker wordt.
- Verdeel de zoete aardappel hutspot over de borden en schep hierop de uitgebakken spekjes met de jus en verdeel dan de gehaktballetjes over de borden. Ook de jus van de gehaktballen kun je er nog bij serveren als je dit lekker vindt.
- Geniet ervan!
Kijk hier voor meer stamppot recepten!