Zuurkoolschotel met kipshoarma
Hoofdgerecht – ? 25 min + 20 min oventijd – ? 3 personen
Als ik heel eerlijk ben, dan is zuurkool echt geen favoriet van mij. Ik denk dat het 10 jaar geleden is, dat ik voor het laatst zuurkool had gegeten. Met dit recept, steek je zuurkool in een ander jasje, en ik moet zeggen het beviel me echt goed! Deze zuurkoolschotel met kipshoarma bedek je met een laag aardappel-pastinaak puree, die de schotel een wat zoetere smaak geeft. Bovendien meng je de zuurkool ook met wat appelblokjes, om het ook iets zoeter te maken. Al met al, is deze zuurkoolschotel met kipshoarma een beetje anders en echt het proberen waard.
Benodigdheden
- Aardappelstamper
- Ovenschaal
Ingrediënten
- 300 gram iets kruimige aardappelen
- 300 gram pastinaak
- 1 zak zuurkool naturel (circa 450-500 gram)
- 1 appel
- 300 gram kipfilet
- 2 el shoarmakruiden
- 1 rode ui
- 1 tl nootmuskaat
- 250 ml melk
- 25 gram roomboter
- 25 gram bloem
- 30 gram geraspte kaas
- Olijfolie
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ovenschaal lichtjes in.
- Schil de pastinaak en de aardappel en snijd in gelijke stukken. Een gemiddelde aardappel snijd ik in 4 stukken. Kook de aardappel en de pastinaak in 15 tot 20 minuten gaar en zacht.
- Snijd alvast in de tussentijd de kipfilet in reepjes en meng met 2 el shoarmakruiden. Snijd de rode ui in ringen. Schil de appel en snijd deze in blokjes.
- Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de kipfilet circa 3 minuten. Voeg dan de uiringen toe en bak het geheel nogmaals 3 minuten, totdat de kipfilet goudbruin en gaar is.
- Verdeel de kipfilet met rode ui over de bodem van de ovenschaal en verdeel hierover de zuurkool (neem niet teveel vocht mee) en leg de appeltjes daarop.
- Giet de aardappelen en de pastinaak af en stamp fijn tot een puree met behulp van een aardappelstamper. Verdeel de aardappel-pastinaakpuree over de zuurkool.
- Nu is het tijd om een bechamelsaus te maken. Smelt hiervoor de boter. Als alle roomboter is gesmolten voeg je de bloem toe. Roer dit er ongeveer 2 minuten goed doorheen zodat er een kruimelig geheel ontstaat. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe. Laat het geheel op laag vuur eventjes pruttelen zodat er een dikkere saus ontstaat. Voeg dan de nootmuskaat toe en de geraspte kaas toe. Roer dit er goed doorheen, zodat de kaas in de saus smelt.
- Verdeel de bechamelsaus gelijktmatig over de aardappel-pastinaakpuree en zet de ovenschaal in het midden van de oven. Bak de zuurkoolschotel met kipshoarma in 20 minuten af.
- Haal de ovenschaal uit de oven en verdeel de zuurkoolschotel over de borden.
- Geniet ervan!
Kijk hier voor meer ovenschotel!