Rendang recept

Rendang recept
Hoofdgerecht – ? 30 min + 2,5-3 uur stoven – ? 2 personen

Met dit rendang recept maak je een heerlijk Indonesisch stoofgerecht dat je perfect kunt serveren met rijst en groenten zoals sperzieboontjes. Dit gerecht is niet moeilijk om te maken, alleen moet je wel de tijd hebben om het vlees een aantal uur te laten stoven. Met dit rendang recept wordt het rundvlees super mals. De zelfgemaakte boemboe (een Indonesisch kruidenmengsel) en de kokosmelk geven de saus, waarin je het vlees stooft, een heerlijke smaak. Voor 2 personen gebruik je ongeveer 500 gram vlees. Normaal gesproken zou ik dit veel te veel vinden. Echter zal je zien dat de hoeveelheid vlees aan het eind van het stoven niet zoveel meer is.

Benodigdheden
  • Hakmolentje/staafmixer
Ingrediënten

Voor de boemboe

  • 1/2 middelgrootte ui
  • 15 gram cashewnoten
  • 1/2 rode peper
  • 2 knoflookteentjes
  • 2 cm verse gember
  • 1 tl laos
  • 1 tl komijn
  • 1/2 tl korianderzaad
  • 1/2 tl kaneel
  • Scheutje ketjap
  • Scheutje zonnebloemolie

Voor het vlees en de saus

  • 500 gram sukadelappen
  • 250 ml kokosmelk
  • 100 ml water
  • 1/2 runderbouillonblokje
  • 1 sereh stengel (vers citroengras)
  • 1 laurierblad
  • Zout&Peper
  • Scheutje olie
Bereidingswijze
  • Maak eerst de boemboe. Hak hiervoor de ui fijn samen met de gember en de knoflookteentjes (dit kan eventueel ook met een staafmixer).
  • Voeg dan de rode peper toe samen met de cashewnoten en mix weer fijn. Doe dan alle kruiden erbij en meng het geheel goed door elkaar.
  • Voeg tot slot de ketjap en de olie toe en meng alles nog één keer goed door elkaar.
  • Snijd nu de sukadelappen in stukken iets groter dan een dobbelsteen.
  • Verhit een scheutje olie in de braadpan op middelmatig vuur en laat de olie even goed warm worden. Voeg dan het vlees toe en bak dit 1 minuut aan beide kant aan. Voeg dan de boemboe toe en bak dit ook nog eens 2 minuten mee.
  • Voeg dan de kokosmelk en het water toe. Verkruimel het bouillonblokjes boven de pan en meng dit erdoorheen.
  • Snijd de onderkant van de sereh stengel af en snijd in de lengte een paar keer in. Voeg de sereh toe aan de pan samen met het laurierblad.
  • Zet het vuur nu op het kleinste pitje zo laag mogelijk (gebruik eventueel een gaspit verkleiner). Laat het geheel nu met de deksel schuin op de pan zachtjes stoven voor circa 2,5 tot 3 uur, zodat het vlees lekker mals wordt.
  • Schep het geheel wel regelmatig om, zodat het vlees niet aankoekt aan de onderkant van de pan. Mocht je saus na 2,5 uur nog erg dun zijn, dan kun je de deksel van de pan afhalen en het zo nog eventjes verder laten stoven.
  • Serveer de rendang bijvoorbeeld met boontjes en witte rijst. Ook kroepoek erbij kan erg lekker zijn!

Kijk hier voor meer stoofschotels!