Zelfgemaakte granola

Zelfgemaakte granola
Ontbijt – ?10 min + 25 min oven – ? 1 grote pot

Granola is een heerlijke combinatie van havermout, noten, pitten en gedroogd fruit. Vaak wordt granola gegeten in yoghurt, kwark of er worden granola repen van gemaakt. Dit recept voor zelfgemaakte granola is heel eenvoudig en het is voldoende om er één grote pot mee te vullen. Zo kun je er meteen een tijdje tegenaan! Deze zelfgemaakte granola meng je met olie en honing voordat je het in de oven schuift. Dit zorgt ervoor dat de granola lekker knapperig en licht zoet van smaak wordt.

Ingrediënten
  • Bakpapier
  • Bakplaat
Ingrediënten
  • 250 gram havermout
  • 200 gram studentenhaver
  • 50 gram gedroogde cranberry’s
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 50 ml honing
  • 20 gram pompoenpitten
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl kaneel
  • 1/4 tl zout
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 160°C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Haal de rozijnen uit de studentenhaver en zet even apart. Hak de noten grof. Doe de pompoenpitten in een steelpannetje en pof ze op laag vuur. Zodra ze gaan ‘springen’ beginnen ze te poffen.
  • Meng de havermout met de gehakte noten, de pompoenpitten, de kaneel en het zout. Zet even apart.
  • Zet een steelpannetje op laag vuur en voeg hieraan de zonnebloemolie, de honing en het vanille-extract toe. Laat het mengsel warm worden gedurende 3 minuten en roer af en toe even goed door.
  • Giet het honing-olie mengsel over de havermout. Schep het geheel goed door, zodat de granola een beetje gaat plakken.
  • Verdeel de granola over de bakplaat en bak de granola in het midden van de oven goudbruin en krokant in circa 25 minuten. Schep iedere 10 minuten even goed om.
  • Haal de granola uit de oven en voeg de rozijnen en de gedroogde cranberry’s eraan toe. Meng goed door elkaar en laat het geheel even koud worden.
  • Serveer de zelfgemaakte granola bijvoorbeeld met yoghurt of kwark.

Bewaaradvies: bewaar de zelfgemaakte granola in een afgesloten bakje of weckpot. Je kunt er 1 à 2 weken van eten.

Kijk hier voor meer leuke ontbijt recepten!