Romige aspergesoep met ham

Romige aspergesoep met ham
Soep – ? 30 min – ? 4 personen

Romige aspergesoep met ham. Een heerlijk soepje waar je geen staafmixer of blender voor nodig hebt. De soep is heel romig doordat je hem laat binden door middel van de bloem en door de toevoeging van kookroom. De bouillon maak je van het kookvocht van de asperges gemengd met twee groentebouillonblokjes. Tot slot voeg je de asperges nog zelf toe, zodat je een heerlijke romige aspergesoep krijgt met aspergestukjes erin. Tot slot kun je nog wat hamblokjes toevoegen en krulpeterselie.

Ingrediënten
  • 600 gram geschilde asperges
  • 1 liter kokend water
  • 200 ml kookroom
  • 100 gram hamblokjes
  • 2 sjalotjes
  • 1 knoflookteentje
  • 40 gram roomboter
  • 40 gram bloem
  • 2 groentebouillonblokjes
  • Verse krulpeterselie
  • Zout&Peper
Bereidingswijze
  • Snijd de asperges in stukken van 3 cm groot en kook deze gaar in één liter kokend water in circa 6 tot 10 minuten, afhankelijk van de dikte van je asperges.
  • Snipper de sjalotjes. Pel je knoflookteentje en snijd fijn.
  • Smelt de roomboter in soeppan op middelmatig vuur en voeg de sjalotjes en de knoflook toe zodra de roomboter is gesmolten. Bak 1 minuutje.
  • Voeg dan de bloem toe, zodat er een roux ontstaat. Blijf het geheel circa 5 minuten goed doorroeren.
  • Giet in de tussentijd de asperges af, maar bewaar het kookvocht.
  • Doe het kookvocht terug in de pan en verkruimel de groentebouillonblokjes boven de pan. Roer dit erdoorheen.
  • Voeg beetje bij beetje het kookvocht toe aan de roux, zodat de soep zich goed gaat binden. Voeg dan de kookroom toe en breng eventueel nog op smaak met wat peper (en zout). Laat de soep op laag vuur 5 minuten koken.
  • Voeg tot slot de aspergestukjes toe samen met de ham en roer er goed doorheen.
  • Verdeel de soep over vier glazen of kommen en garneer met een beetje krulpeterselie naar smaak.

Kijk hier voor nog meer soep recepten.