Klassieke appeltaart

Klassieke appeltaart
Taart – ? 45 min + 45-60 min oven – ? 8-10 stukken

Gaat er iets boven een klassieke appeltaart? Wat mij betreft is een klassieke appeltaart altijd lekker! Je kunt voor een appeltaart natuurlijk een pakje gebruiken, maar met dit recept maak je de taart eenvoudig zelf! Deze variant maak je in een 20 cm springvorm, waardoor de taart iets kleiner van formaat is, maar wel lekker hoog.

Heb jij er soms last van dat de onderkant van je appeltaart een beetje zompig wordt? Dit kan komen doordat het vocht van je appels in je bodem loopt. Dit voorkom je daar wat koekjes of cake te kruimelen over de taartbodem. Deze zullen namelijk het vocht opnemen, waardoor de bodem van je klassieke appeltaart wel krokant bakt!

Tot slot kun je je taart een glans geven door deze te voorzien van een laagje abrikozenjam. Deze verwarm je even en verdeel je vervolgens met een kwastje over je appels. Dit zorgt voor een extra mooie taart!

Benodigdheden
  • Ring van 20 cm
  • Mixer/keukenmachine
  • Bakpapier
  • Deegroller
  • Kwastje
  • Vershoudfolie
Ingrediënten

Voor het taartdeeg

  • 350 gram bloem + beetje extra om te bestuiven
  • 235 gram roomboter
  • 120 gram suiker
  • 30 gram ei
  • 1 el ijskoud water
  • Snufje zout

Voor de appelvulling

  • 1 kilo appels (Jonagold/Elstar)
  • 40 gram suiker
  • 75 gram rozijnen
  • 1/2 citroen (het sap)
  • 2 tl kaneel
  • 2 plakken cake/Paar droge koekjes

Afwerking

  • 25 gram abrikozenjam
Bereidingswijze

Voor het taartdeeg

  • Meng de bloem met de suiker en het zout goed door elkaar! Voeg de boter koud en in blokjes toe, samen met het ei en het water. Meng alles weer goed door elkaar totdat er een soepel deeg ontstaat. Doe het deeg in wat vershoudfolie en leg in de koelkast tot gebruik.

Vulling maken

  • Wel de rozijnen in een bakje in lauwwarm water.
  • Schil de appels en snijd in stukjes. Voeg het citroensap toe en meng goed door elkaar. Dep de rozijnen een beetje droog en voeg toe aan de appels samen met de suiker en de kaneel. Meng alles goed door elkaar en zet even opzij.

Taart opbouwen

  • Verwarm je oven voor op 180°C.  
  • Haal het taartdeeg uit de koelkast en bestuif het werkblad even met wat bloem. Rol het taartdeeg uit tot een dikte van ongeveer 4 mm. Snijd er een plak uit ter hoogte en lengte van je springvorm ring.
  • Rol dan het overgebleven deeg nogmaals uit tot een dikte van 4 mm en druk er met je ring een bodem uit. Leg de bodem op een bakplaat bekleed met bakpapier. Smeer nu de springvorm ring een beetje in met bakboter en bekleed je ring met de plak taartdeeg die je net hebt uitgesneden. Zorg ervoor dat de volledige ring is bedekt.
  • Zet de ring met het taartdeeg op je bodem. Hetgeen wat je nu eigenlijk doet is, de taart bakken op de bakplaat met een losse ring, in plaats van ook de bodem te gebruiken van je springvorm.
  • Verkruimel nu 2 cakeplakken over de van je taartdeeg of gebruik hiervoor een paar droge koekjes. Voeg dan je appelmengsel toe en druk even goed aan.
  • Als het goed is heb je nog een beetje taartdeeg over. Maak hier rolletjes van en leg die bovenop je taart zodat er een mooi patroon ontstaat.
  • Bak de klassieke appeltaart in het midden van de oven goudbruin en gaar in 45-60 minuten.
  • Haal de taart na het bakken uit de oven. Als het goed is kun je de ring eenvoudig verwijderen, maar ben wel een beetje voorzichtig.

Afwerking

  • Verwarm de abrikozenjam in een pannetje zodat deze wat verdunt. Dit duurt circa 1 à 2 minuten.
  • Gebruik een kwastje om de abrikozenjam over de appels te smeren. Dit geeft je klassieke appeltaart net wat extra glans!

Kijk hier voor nog veel meer taart recepten!