Cijfertaart recept

Cijfertaart recept
Cake -⏱️45 min + 25 min oven + 30 min wachten -🍴8-10 personen

Toen ik voor het eerst een zelfgemaakte cijfertaart zag, vond ik dit er heel indrukwekkend en moeilijk uitzien! Toen ik me er wat meer in ging verdiepen, bleek het helemaal niet zo moeilijk te zijn! Het leuke van een zelfgemaakte cijfertaart is, dat je de taart kan opmaken zoals jij wilt met de ingrediënten die jij lekker vindt! Voor dit recept heb ik gekozen voor een Swiss meringue botercrème met snoepgoed, macarons en eetbare parels.

Nu is jouw vraag misschien, heb ik voor een cijfertaart een speciale taartvorm nodig? Nee hoor! Je kunt een sjabloon uitprinten met een cijfer naar keuze, bijvoorbeeld via Google. Deze print je uit en vervolgens snijd je het cijfer uit de plak cake. Dit gaat allemaal super eenvoudig. Dit recept is voldoende om 2 lagen te maken van 1 cijfer. Wil je 2 cijfers maken, dan zul je dit recept moeten verdubbelen.

In dit recept heb ik ervoor gekozen om 2 kleuren botercrème te gebruiken om dat ik dit er mooi uit vond zien! Zo spoot ik eerst de volledige taart op met een lichtroze vanille-botercrème. De botercrème die ik nog over had gaf ik een iets donkerdere roze kleur en hiermee maakte ik de taart af.

Zin gekregen om aan de slag te gaan met de zelfgemaakte cijfertaart? Laten we snel beginnen!

Benodigdheden
  • Mixer/keukenmachine
  • Bakpapier
  • Garde
  • Spatel
  • Spuitzak
  • Uitgeprint sjabloon
Ingrediënten
Voor de cake
  • 250 gram roomboter (op keukentemperatuur)
  • 250 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 5 eieren
  • 250 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
Voor de Suisse botercrème
  • 250 gram roomboter
  • 160 gram kristalsuiker
  • 3 eiwitten
  • 1 tl vanille-extract
  • Kleurstof (optioneel)
Garnering
  • 4 el jam naar keuze
  • Spekjes
  • Macarons
  • Eetbare Parels
  • Etc.
Bereidingswijze
Voor de cake
  • Verwarm de oven voor op 160 °C en leg een vel bakpapier op een bakplaat.
  • Klop de boter met de suiker, de vanillesuiker, het vanille-extract en het zout in circa 5 minuten luchtig.
  • Voeg als het mengsel luchtig is één voor één de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als het andere ei volledig is opgenomen in het mengsel. Klop net zolang totdat alle eieren zijn opgenomen in het mengsel en het geheel lekker luchtig is.
  • Voeg nu de bloem en het bakpoeder toe en spatel dit voorzichtig door het botermengsel. Spatel het er zo kort mogelijk doorheen, zodat het een lekker luchtig beslag blijft.
  • Verdeel het cakebeslag gelijkmatig over het bakpapier met behulp van een spatel.
  • Bak de cake goudbruin en gaar in het midden van de oven in circa 20 tot 25 minuten. Prik er met een satéprikker in om te kijken of de cake gaar is. Als de satéprikker droog uit de cake komt, dan is de cake gaar!
  • Leg eventueel een theedoek op het taartrooster en stort daarop voorzichtig de cakeplak.
  • Leg je sjabloon op de cakeplak en snijd voorzichtig met een scherp mes de cijfers uit de cake. Hetgeen dat je overhoudt, kun je gewoon los opeten, of je kunt er bijvoorbeeld een heerlijke aardbeien trifle mee maken!
  • Laat nu de cake volledig afkoelen.
Voor de botercrème
  • Als de cake is afgekoeld kun je de Swiss meringue botercrème maken. Je hebt hiervoor 2 pannen nodig die in elkaar passen, want je gaat de botercrème gedeeltelijk au-bain-marie maken. Vul de grootste pan met een laagje water en zet op laag vuur. Hang hierin de kleine pan en doe daar de eiwitten samen met de suiker in. Zorg ervoor dat de kleinste pan niet in het water hangt, maar er net boven. Verwarm het geheel onder voortdurend kloppen met een garde. Je gaat hiermee net zolang door totdat de suiker volledig is opgelost. Je kunt dit testen door een beetje eiwit met suiker tussen je vingers te wrijven. Als je de suiker niet meer voelt is het goed (kan een beetje warm zijn). Dit is ongeveer bij een temperatuur tussen de 60 en 70 graden.
  • Doe vervolgens het eiwit-mengsel in een kom van de keukenmachine en klop het geheel circa 70 minuten, totdat het geheel op kamertemperatuur is.
  • Voeg nu eetlepel voor eetlepel de roomboter toe. De volgende eetlepel boter mag erbij, als de vorige volledig is opgenomen in het eiwit. Voeg tot slot de tl vanille-extract toe en meng dit er nog kort doorheen.
  • Voeg kleurstof toe aan de botercrème als je de botercrème wilt kleuren en meng dit er kort doorheen. Je kunt ook verschillende kleuren gebruiken.
Taart opmaken
  • Tijd op de zelfgemaakte cijfertaart op te bouwen!
  • Leg één cijfer cake op een taartkarton of op een bord en verdeel hierover twee eetlepels jam. Spuit vervolgens hierop toefjes botercrème.
  • Leg de andere cijfer cake er voorzichtig bovenop en druk een beetje aan zodat de taart stevig aanvoelt.
  • Verdeel hierover de rest van de jam en spuit nu weer toefjes op de taart. Verdeel hierover al je decoratie en spuit eventueel op met nog wat extra botercrème als je deze nog over hebt.
  • Geniet van je heerlijke cijfertaart!

Kijk hier voor nog veel meer taart recepten!