Kardemummabullar
Brood – ? 40 min + 1:45 uur rijzen + 10-15 min oven – ? 12 stuks
Kardemummabullar, of ook wel Zweede kardemombroodjes, zijn echt fantastisch lekker. Misschien voelt het gek om kardemom in broodjes te verwerken, maar dit geeft echt een fantastische smaak! Zo gebruikte ik eerder ook al kardemom in kaneelbroodjes. Deze broodjes zijn gemaakt van een zoet deeg met roomboter erin, wat zorgt voor een lekkere zachte broodstructuur. De vulling maak je op basis van roomboter, suiker en kardemom, wat heerlijk sticky wordt in de oven. Tot slot smeer je de broodjes nog in met een suikersiroop. Heerlijk! Door de leuke vlechtstructuur, zien deze broodjes er fantastisch uit. Eén ding is zeker, als ik ooit naar Zweden ga, ga ik zeker naar een bakkerij om een kardemummabullar uit te proberen. Maar voor nu, gewoon lekker zelf maken!
Benodigdheden
- Keukenmachine of een handmixer met deeghaken
- Kwastje
- Vershoudfolie/Theedoek
Ingrediënten
Voor het deeg
- 400 gram bloem
- 240 ml melk
- 70 gram roomboter
- 60 gram kristalsuiker
- 7 gr gist
- 1 tl kardemom
- Snufje zout
Voor de vulling
- 75 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 60 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 tl kardemom
Voor de suikersiroop
- 40 ml water
- 40 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1/2 tl vanille-extract
- 1/4 tl kardemom
Bereidingswijze
Voor het deeg
- We beginnen met het maken van het deeg. Smelt de roomboter in een steelpannetje en voeg dan de melk toe. Haal van het vuur. Voeg dan de gist toe en roer even door. Laat 5 minuten staan zodat het licht gaat schuimen.
- Doe de bloem samen met de suiker, het zout en de kardemom in de mengkom van de keukenmachine en meng even door elkaar. Voeg dan het melkmengsel toe en kneed het deeg in circa 10 minuten tot een soepel deeg. Na 10 minuten zal het nog een beetje plakkerig zijn, maar dit is geen probleem.
- Vet een mengkom lichtjes in met een beetje zonnebloemolie en stort hierin het deeg. Dek af met vershoudfolie en laat het deeg een uur rijzen op een warme en tochtvrije plek, zodat het deeg zich in volume kan verdubbelen.
Kardemummabullar vlechten
- In de tussentijd dat je deeg aan het rijzen is, kun je alvast de vulling van je kardemummabullar maken. Meng hiervoor de zachte roomboter met de basterdsuiker en de kardemom goed door elkaar. Bedek ook alvast een bakplaat met bakpapier.
- Verdeel een beetje bloem over je aanrecht en stort hierop het deeg. Rol het deeg uit tot een plak van circa 30 bij 40 cm (met de breedste kant naar je toe) en verdeel hierover de zachte roombotervulling. Doe dit voorzichtig, zodat je niet per ongeluk door het deeg heen drukt.
- Vouw je deeg nu op door 1/3 van het deeg van links naar het midden te vouwen. Vouw vervolgens 1/3 van de rechterkant ook naar het midden, zodat je precies 1/3 deeg voor je overhoudt.
- Snijd je deeg nu in 12 gelijkwaardige stroken. Nu gaan we één voor één de kardemummabullar vlechten.
- Leg één strook voor je neer en snijd deze in het midden in tot bijna aan het eind. Rol de twee stroken die zijn ontstaan nu om elkaar heen zodat een spiraal ontstaat en trek tegelijkertijd het deeg een beetje uit elkaar. Pak een uiteinde van de spiraal vast en wikkel deze twee keer losjes om twee vingers heen. Als je dit twee keer hebt gedaan, ga je met het laatste stukje deeg er loodrecht overheen en vouw je het uiteinde van de sliert aan de onderkant van het broodje weg. Leg het broodje op je bakpapier en herhaal dit ook voor de overige 11 broodjes. Zorg ervoor dat je wat ruimte laat tussen de broodjes.
- Dek je bakplaat af en laat 45 minuten rusten op een warme plek.
Kardemummabullar afbakken en insmeren
- Als het deeg circa 30 minuten heeft gerust, kun je alvast de oven voorverwarmen op 220°C.
- Zodra de rusttijd van de broodjes erop zit, bak je de broodjes goudbruin en gaar in het midden van de oven in circa 10 tot 15 minuten. Houd goed in de gaten hoe snel je broodjes gaan.
- In de tussentijd dat de broodjes in de oven staan, kun je je siroop maken. Doe hiervoor het water samen met de suiker, het vanille-extract en de kardemom in een klein pannetje en verwarm dit totdat de suiker is opgelost.
- Haal je broodjes uit de oven en smeer deze direct in met de suikersiroop. Hiervoor kun je het beste een kwastje gebruiken.
- Erg lekker om direct warm te eten.
- Geniet ervan!
Kijk hier voor meer brood recepten!