Appel-kaneel cupcakes

Appel-kaneel cupcakes
Gebakjes -⏱️30 min + 25 min oventijd + 1 uur wachten -🍴12 cupcakes

Appel-kaneel is een hele klassieke smaakcombinatie. Ik gebruik dit bijvoorbeeld vaak in havermoutrecepten, maar ook voor een appel crumble is het erg lekker! Deze keer maakte ik appel-kaneel cupcakes. De cupcakes zijn gevuld met stukjes appel en bovenop gaat botercrème met kaneel. Dit recept is voldoende voor 12 cupcakes, waardoor je er genoeg mensen blij mee kunt maken!

Benodigdheden
  • Cupcakevorm
  • Cupcakepapiertjes
  • Garde
  • Keukenmachine/Handmixer
  • Spatel
  • Spuitzak met spuitmondje (ik gebruikte 1M van Wilton)
  • Zeef
Ingrediënten
Voor cupcakes
  • 140 gram kristalsuiker
  • 140 roomboter (kamertemperatuur)
  • 2 eieren
  • 160 gram bloem
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 el melk
  • 1 kleine appel
  • Snufje zout
Voor de botercrème
  • 150 gram roomboter
  • 150 gram poedersuiker
  • 165 ml halfvolle melk
  • 25 gram bloem
  • 1 tl kaneel
Voor de garnering
  • 1 kleine appel
Bereidingswijze
Voor de cupcakes
  • Verwarm de oven voor op 170°C .
  • Mix de boter samen met de suiker glad in circa 3 minuten. Voeg dan één voor één de eieren toe en daarna de melk.
  • Voeg tot slot de bloem, het bakpoeder, de kaneel en zout toe en meng dit er nog kort doorheen.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukjes. Voeg de stukjes appel toe aan het beslag en spatel er voorzichtig doorheen.
  • Doe de papiertjes in de cupcakevorm en verdeel het beslag gelijkmatig over de 12 cupcake vormpjes.
  • Bak de cupcakes in het midden van de oven goudbruin en gaar in circa 25 minuten. Als een satéprikker droog uit de cupcake komt is het goed.
  • Haal vervolgens uit de oven en laat afkoelen.
Voor de botercrème
  • Als de cupcakes bijna zijn afgekoeld, kun je starten met het maken van de botercrème.
  • Doe de melk samen met de bloem in een steelpannetje en zet deze op laag vuur. Blijf gedurende het opwarmen het geheel goed kloppen met een garde. Op een gegeven moment wordt het geheel vanzelf een papje. Dit duurt in totaal 3 minuten. Het “papje” is dik genoeg als een houten satéprikker er rechtop in kan blijven staan.
  • Zeef het geheel in een hittebestendige kom (duw het door de zeef heen met de bolle kant van een lepel) en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Mix dan de boter met de poedersuiker in 5 minuten tot een glad geheel. Voeg dan het bloempapje toe en mix het geheel nogmaals 5 minuten. Tot slot mag de kaneel erbij. Klop dit er kort doorheen totdat de kaneel door de botercrème is opgenomen.
Appel-kaneel cupcake opmaken
  • Spuit de cupcakes op met de kaneel botercrème. Ik heb gekozen om aan de buitenkant te beginnen met opspuiten en de cirkel naar binnen steeds kleiner te maken. Hiervoor gebruikte ik een spuitmondje 1M van Wilton. Je kunt ook een ander spuitmondje gebruiken om de appel-kaneel cupcakes op een andere manier op te spuiten.
  • Snijd kleine plakjes van een appel en steek die net voor serveren in de botercrème. Garneer eventueel ook nog met een beetje kaneelpoeder.
  • Geniet ervan!

Kijk hier voor meer lekkere gebakjes!