Vanille cupcakes

Vanille cupcakes
Gebakjes – ⏱ 25 min + 25 min oventijd + 1 uur wachten – ? 12 cupcakes

Cupcakes, ze zijn er in allerlei soorten en maten. Deze keer een basisrecept voor vanille cupcakes. Eigenlijk is dit een hele eenvoudige variant van een vanille cakeje en een romige vanille botercrème. Voor dit recept maak ik gebruik van een botercrème waarin een bloem-melkpapje verwerkt is. Toen ik dit voor de eerste keer hoorde, vond ik het erg gek klinken. Toch zorgt dit bloem-melkpapje ervoor, dat de botercrème heel smeuïg wordt. Vooral bij cupcakes is dit erg lekker!

Benodigdheden
  • Cupcakevorm
  • Cupcakepapiertjes
  • Garde
  • Keukenmachine/Handmixer
  • Spatel
  • Spuitzak met spuitmondje (ik gebruikte 1M van Wilton)
  • Zeef
Ingrediënten
Voor cupcakes
  • 140 gram kristalsuiker
  • 140 roomboter (kamertemperatuur)
  • 2 eieren
  • 160 gram bloem
  • 5 gram bakpoeder
  • 2 el melk
  • 1 tl vanille-extract
  • Snufje zout
Voor de botercrème
  • 160 gram roomboter
  • 160 gram poedersuiker
  • 175 ml halfvolle melk
  • 30 gram bloem
  • 1 tl vanille-extract
Bereidingswijze
Voor de cupcakes
  • Verwarm de oven voor op 170°C .
  • Mix de boter samen met de kristalsuiker glad in circa 3 minuten. Voeg dan één voor één de eieren toe en daarna de melk en het vanille-extract.
  • Voeg tot slot de bloem, het bakpoeder en zout toe en meng dit er nog kort doorheen.
  • Doe de papiertjes in de cupcakevorm en verdeel het beslag gelijkmatig over de 12 cupcake vormpjes.
  • Bak de vanille cupcakes in het midden van de oven goudbruin en gaar in circa 25 minuten. Als een satéprikker droog uit de cupcake komt is het goed.
  • Haal vervolgens uit de oven en laat afkoelen.
Voor de botercrème
  • Doe de melk samen met de bloem in een steelpannetje en zet deze op laag vuur. Blijf gedurende het opwarmen het geheel goed kloppen met een garde. Op een gegeven moment wordt het geheel vanzelf een papje. Dit duurt in totaal 3 tot 5 minuten. Het “papje” is dik genoeg als een houten satéprikker er rechtop in kan blijven staan.
  • Zeef het geheel in een hittebestendige kom (duw het door de zeef heen met de bolle kant van een lepel) en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Mix intussen de boter met de poedersuiker in 5 minuten tot een glad geheel. Voeg dan het bloempapje toe en mix het geheel nogmaals 5 minuten. Tot slot mag het vanille-extract erbij. Klop dit er kort doorheen totdat het is opgenomen in de botercrème.
Cupcakes opmaken
  • Spuit de cupcakes op met de vanille botercrème. Ik heb gekozen om aan de buitenkant te beginnen met opspuiten en de cirkel naar binnen steeds kleiner te maken. Hiervoor gebruikte ik een spuitmondje 1M van Wilton. Je kunt ook een ander spuitmondje gebruiken om de vanille cupcakes op een andere manier op te spuiten.

Kijk hier voor meer lekkere gebakjes!