Aperol Spritz cheesecake

Aperol Spritz cheesecake
Taart – ? 30 min + 10 uur opstijven – ? 12-14 taartpunten

Mijn favoriete drankje is de Aperol Spritz. Heerlijk na een wandeling in de bergen of tijdens wintersport. Aangezien ik cheesecake ook erg lekker vind, leek mij de Aperol Spritz cheesecake de perfecte combinatie. Deze taart is een no-bake cheesecake en heeft een bereidingstijd van slechts 30 minuten. Je moet alleen wel even wat geduld hebben, want de taart moet wel een tijdje opstijven zodat je mooie puntjes kunt snijden.

De bodem van deze Aperol Spritz cheesecake is gemaakt van gemalen koekjes en roomboter. Daarop gaat een vulling van roomkaas, Griekse yoghurt en slagroom met sinaasappelsmaak. Tot slot gaat er nog een mooie laag Aperol Spritz glazuur op. Deze combinatie is echt super lekker!

Benodigdheden
  • Bakpapier
  • Garde
  • Springvorm van 24 cm
  • Keukenmachine/Handmixer
  • Foodprocessor/Deegroller
  • Spatel
  • Theedoek
  • Zeef
Ingrediënten
Voor de bodem
  • 180 gram digestive koekjes
  • 50 gram roomboter
Voor de vulling
  • 400 gram roomkaas
  • 350 gram yoghurt Griekse Stijl (10% gram vet)
  • 150 ml slagroom
  • 100 gram poedersuiker
  • 1/2 sinaasappel (sap en rasp)
  • 5 gelatineblaadjes
Voor de topping
  • 160 ml Aperol
  • 180 ml alcoholvrije prosecco
  • 5 gelatineblaadjes
Bereidingswijze
Voor de bodem
  • Vet de bodem van de springvorm lichtjes in met een beetje boter en bedek met bakpapier.
  • Smelt voor de bodem de roomboter in een pannetje en maal de koekjes fijn. Dit kun je doen in een foodprocessor, maar je kunt de koekjes ook in een plastic zak doen en fijnmalen met behulp van een deegroller. Meng de gemalen koekjes met de roomboter en verdeel deze over de bodem van de springvorm. Druk met de bolle kant van de lepel de gemalen koekjes goed aan.
Voor de vulling
  • Leg een schone theedoek in een zeef en zet deze op een bakje of mengkom. Schep in de theedoek de Griekse yoghurt. Breng de randen van de theedoek bij elkaar en druk de yoghurt naar beneden zodat het vocht zich onttrekt. Laat de yoghurt even uitlekken en zet aan de kant.
  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Doe in de tussentijd de slagroom in de mengkom van de keukenmachine en klop tot bijna stijf. Doe dan de roomkaas erbij en meng er kort doorheen. Voeg nu de Griekse yoghurt toe samen met de poedersuiker en het sinaasappelrasp en meng alles goed door elkaar.
  • Doe het sinaasappelsap in de steelpan en verwarm op laag vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze één voor één toe aan de warme sinaasappelsap. Meng goed door elkaar met behulp van een garde.
  • Voeg de sinaasappelsap tot slot toe aan mengkom en klop alles een laatste keer door.
  • Verdeel de vulling over de bodem en strijk glad. Zet nu voor circa 8 uurtjes terug in de koelkast. Je kunt dit ook prima de avond van tevoren al maken en een nachtje in de koelkast laten staan.
Voor de Aperol Spritz glazuur
  • Als de vulling voldoende is opgesteven, kun je starten met de Aperol Spritz glazuur. Week hiervoor eerst de gelatineblaadjes in koud water. Doe dan de Aperol samen met de prosecco in een steelpan en verwarm op laag vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze één voor één toe. Meng iedere keer goed door met behulp van een garde.
  • Zet het vuur uit en schenk de Aperol Spritz in een maatbeker. Zet gedurende 15 minuten even in de koelkast.
  • Na 15 minuten kun je de Aperol Spritz op de taart gieten en zet de taart nu voor minimaal 2 uur nog even terug in de koelkast, zodat de taart goed opstijft.
  • Geniet ervan!

Kijk hier voor meer lekkere taart recepten!