Carrot cake bites

Carrot cake bites
Gebakjes – ? 1:15 uur + 2 uur wachten ? 16 stukjes

Carrot Cake, of ook wel worteltaart, is een van mijn favorieten taarten. De eerste keer dat ik van worteltaart hoorde, dacht ik dat dat niet lekker kon zijn. Want wie doet er nou wortel in een taart? Als je het ook maar één keer probeert, dan wil je niet meer anders. Deze keer wilde ik de worteltaart in een ander jasje gieten, en daarom zijn het nu carrot cake bites geworden. Voor deze carrot cake bites maak je een plaattaart, met daarop een overheerlijke frosting en zelfgemaakte nougatine. Tot slot garneer je het met nog een beetje fijn geraspte wortel. Het is een perfect gebakje voor bij de koffie, maar je kunt het ook goed als toetje serveren!

Benodigdheden
  • Vierkante springvorm van 20×20 cm
  • Bakpapier
  • Keukenmachine of mixer
  • Foodprocessor
  • Spatel
  • Rasp
  • Handrasp
Ingrediënten

Voor de cake

  • 270 gram winterpeen (circa 2 à 3 stuks)
  • 170 gram bloem
  • 165 gram lichte basterdsuiker
  • 165 ml zonnebloemolie
  • 160 gram ei (circa 3 eieren)
  • 110 gram rozijnen
  • 1 sinaasappel
  • 8 gram koek- en speculaaskruiden
  • 6 gram bakpoeder

Voor de nougatine

  • 65 gram pecannoten
  • 65 gram kristalsuiker
  • 25 ml water

Voor de frosting

  • 250 gram monchou (zilveren pakjes)
  • 125 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 125 gram poedersuiker

Voor de garnering

  • 30 gram fijn geraspte winterpeen
Bereidingswijze

Voor de plaattaart

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Rooster de pecannoten voor zowel de plaattaart als alvast voor de nougatine 5 minuten in de oven. Zet beide even apart en laat iets afkoelen. Verlaag de temperatuur van de oven naar 165 °C.
  • Wel intussen de rozijnen in een bakje met warm water voor 15 minuten en dep daarna droog met een keukenpapiertje.
  • Rasp de winterpenen grof zet even aan de kant. Rasp ook de schil van een halve sinaasappel en pers deze halve sinaasappel ook uit. Je hebt 15 ml nodig. Hak de afgekoelde pecannoten voor de plaattaart grof met een scherp mes.
  • Breek de eieren boven de mengkom van de keukenmachine en roer los. Voeg hieraan de geraspte winterpenen toe en meng even door elkaar met een lepel. Voeg hieraan de basterdsuiker en de zonnebloemolie toe en meng op een matige snelheid door elkaar. Zeef de bloem en de bakpoeder boven de kom en voeg ook 15 ml sinaasappelsap en de sinaasappelrasp toe. Tot slot mogen ook de koek- en speculaaskruiden worden toegevoegd. Meng het geheel nogmaals op matige snelheid door elkaar voor circa 2 minuten. Voeg tot slot de gewelde rozijnen en de gehakte pecannoten toe en spatel voorzichtig door het mengsel.
  • Doe een beetje boter in de springvorm en bestrijk met een kwastje de gehele bakvorm en bekleed de bakvorm met bakpapier.
  • Giet het mengsel in de springvorm en bak de plaattaart in het midden van de oven in circa 40 minuten af.
  • Haal uit de oven en haal de worteltaart ook direct uit de springvorm. Laat volledig afkoelen op bijvoorbeeld een taartrooster.

Voor de nougatine

  • Nu de taart in de oven staat, kun je alvast de nougatine maken. Doe de suiker samen met het water in een steelpan en breng aan de kook. Roer het geheel door met behulp van een metalen lepel. Zodra het begint te koken voeg je de pecannoten toe. Blijf het geheel nu stevig doorroeren met een houten lepel. Je zult zien dat op een gegeven moment de suiker begint te kristalliseren om de noten heen, blijf dan nog steeds stevig doorroeren. Op een gegeven moment gaan de kristallen over in karamel die zich om de noten hult. Zodra alle kristallen gesmolten zijn en er geen “wit” mee te zien is, schep je de noten op een bord bekleed met bakpapier. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Zodra het geheel is afgekoeld, doe je de noten in de foodprocessor, net zolang totdat er nougatine ontstaat. Mix de noten niet te lang in de foodprocessor, dan ontstaat er namelijk praliné.

Voor de frosting

  • Voor de roomkaas frosting doe je de roomboter samen met de poedersuiker in de mengkom van de keukenmachine en klop je het geheel in ongeveer 10 minuten luchtig. Voeg dan de monchou toe, en klop het nogmaals 5 minuten.

Carrot cake bites opmaken

  • Leg de plaattaart op een taartkarton of op een groot bord. Smeer hierop rijkelijk de roomkaas frosting, houdt eventueel nog wat frosting over als je de bites nog op wilt spuiten. Bestrooi vervolgens de frosting met de zelfgemaakte nougatine.
  • Als je het leuk vindt, kun je de bites opspuiten, door op ieder stukje een toefje frosting te spuiten en deze af te werken met wat geraspte winterpeen. Ik heb er zelf voor gekozen om het niet op te spuiten en de geraspte winterpeen over de nougatine te strooien.
Carrot Cake plaattaart

Bewaaradvies: de carrot cake bites kun je het beste bewaren in de koelkast, daarin blijven ze 3 à 4 dagen goed.

Tip: meer zin in een taart met nougatine? Probeer dan eens deze lekkere nougatinetaart met pecannoten!