Chocolade driptaart

Chocolade driptaart
Taart – ? 6 uur – ? 25 taartpunten

Deze taart kun je het beste maken als je voldoende bezoek over de vloer krijgt. Deze chocolade driptaart is namelijk goed voor 25 stukken. De chocolade driptaart bouw je op door 3 cakes op elkaar te stapelen, waardoor je hele mooie laagjes te zien krijgt als je de taart opensnijdt. Deze chocolade driptaart is echt een spektakelstuk en daardoor ook de perfecte verjaardagstaart of wanneer je iets te vieren hebt. Het kost wel een beetje tijd om de taart te maken, maar dan heb je ook wat! Als je trouwens op zoek bent naar een gezonde taart, dan kan je beter snel doorscrollen. Dit is namelijk echt een calorieënbommetje. Deze taart is best een uitdaging om te maken, maar oefening baart kunst!

Benodigdheden
  • 2 of 3 ronde springvormen van 20 cm
  • Bakpapier
  • Garde
  • Keukenmachine
  • Paletmes
  • Rechte krabber
  • Spuitzak
  • Taartroosters
  • Taartkarton (optioneel)
Ingrediënten

Voor de cake

  • 565 gram zelfrijzend bakmeel
  • 565 ml melk
  • 495 gram kristalsuiker
  • 375 gram roomboter
  • 300 gram pure chocolade (gesmolten)
  • 75 gram cacaopoeder
  • 6 eieren
  • 3 tl vanille-extract

Voor de botercrème

Voor de trempreersiroop

  • 50 ml water
  • 45 gram suiker
  • 25 ml rum (of een andere sterke drank)

Voor de chocolade ganache

  • 250 gram pure chocolade (minimaal 70%)
  • 250 ml slagroom
  • 50 gram honing
  • 50 gram boter (kamertemperatuur)

Toppings

  • Oreo koekjes
  • Maltesers
  • Kinderbueno
  • Tony Chocolonely karamel zeezout
Bereidingswijze

Chocolade cakes

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Als je 3 taartvormen hebt, bekleed je ze alle 3 met bakpapier. Als je er 2 hebt, bak je eerst 2 cakes af en dan bak je daarna nogmaals een cake af.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel en de cacao in de mengkom van de keukenmachine. Voeg daaraan de suiker, de eieren, de melk, de boter, de gesmolten chocolade en de vanille toe. Meng het geheel net zolang totdat een glad beslag ontstaat.
  • Verdeel het beslag over de springvormen, zodat in iedere springvorm evenveel beslag zit. Bak de taarten in 40-45 minuten in het midden van de oven af totdat de cakes gaar zijn (prik met een satéprikker in de cake, als deze er droog uitkomt is het goed). Laat de cakes nog 10 minuten afkoelen in de vorm en laat ze vervolgens volledig afkoelen op een taartrooster.

Trempreersiroop

  • Maak intussen de trempreersiroop.
  • Doe hiervoor de suiker samen met het water in een steelpannetje en breng het aan de kook. Laat de suikersiroop 1 minuut koken en blijf doorroeren met een metalen lepel totdat de suiker is opgelost. Giet het mengsel over in een hittebestendig bakje en doe er dan de sterke drank bij. Roer het eventjes door elkaar en zet dan opzij zodat het kan afkoelen.

Chocolade botercrème

  • Zodra de cakes (bijna) afgekoeld zijn, kun je de chocolade botercrème maken.
  • Als deze klaar is leg je de eerste cakelaag op zijn kop op een taartkarton en bestrijk je het rijkelijk met trempreersiroop. Strijk hierop een laag botercrème van 1 cm. Leg hierop de tweede cakelaag op zijn kop bovenop en bestrijk ook deze met trempreersiroop en een laag botercrème van 1 cm. Maak de taart af met de laatste cakelaag, deze leg je op de normale manier erop. Bestrijk nu de volledige taart af met de overgebleven chocolade botercrème met behulp van een paletmes en een rechte krabber.
  • Zet de taart nu minimaal 2 uur in de koelkast. De botercréme moet namelijk even goed opstijven.

Chocolade ganache

  • Zodra de taart minimaal 2 uur is gekoeld in de koelkast, kun je de chocolade ganache gaan maken.
  • Hak de pure chocolade fijn tot kleine stukjes en doe de chocolade in een grote kom. Snijd de roomboter in kleine stukjes.
  • Doe de slagroom samen met de honing in een steelpan en breng dit aan de kook. Zodra de room kookt giet je dit over de fijngehakte chocolade en meng je dit met een garde tot een gladde massa. Voeg nu de stukjes boter toe en meng het nogmaals. Een gladde en glanzende chocolade ganache zal ontstaan. Laat de ganache nu afkoelen tot 35°C.
  • Giet de ganache op het midden van de taart en strijk fijn met een paletmes. Doe de overige ganache in een spuitzak en spuit druppels langs de rand van de taart. Eventueel kun je ook met een paletmes ervoor zorgen dat je druppels krijgt. Om te zien hoe dit moet, kun je het beste een Youtube tutorial volgen!
  • Plaats de taart nogmaals in de koelkast, nu voor minimaal 1 uur.

Garneren

  • Nu is het tijd om de taart mooi op te gaan maken! Beleg de taart rijkelijk met de toppings. Leg het op zo’n manier neer, dat jij het mooi vindt.

Bewaaradvies: bewaar de taart in de koelkast. Dan kun je de taart circa 4 dagen serveren.