Kaneelbroodjes krans

Kaneelbroodjes krans
Brood – ? 20 min + 45 min rijzen + 15-20 min oven – ? 8-10 personen

Deze feestelijke kaneelbroodjes krans is gemaakt met het lekkerste kaneelbroodjesdeeg dat ik maar kan bedenken! Ik heb dit geleerd van mijn schoonzus die afkomstig is uit Finland. In Finland noemen ze deze broodjes Korvapuusti en ik ben zo blij dat ik dit recept nu met jullie kan delen. Ik zie namelijk online heel veel snelle kaneelbroodjes recepten voorbijkomen, gemaakt met croissantdeeg. Deze zijn ook erg lekker, maar halen het niet bij dit recept waarbij je het deeg zelf maakt. Dit deeg is super luchtig, wat je ook erg goed proeft zodra je de broodjes hebt gebakken. Bovendien zit er kardemom als geheim ingrediënt in. Dit geeft het deeg extra smaak, zonder dat het te overheersend is.

Ik vond het lastig om dit recept voor de kaneelbroodjes krans in te delen in een bepaalde categorie. Wij hebben dit namelijk gegeten bij het ontbijt. Bijvoorbeeld bij een uitgebreid ontbijt of een kerstontbijt ziet dit er super feestelijk uit en je kunt het ook gemakkelijk verdelen onder mensen. Ook kun je het prima serveren als gebak bij een kopje koffie of thee of op tafel zetten bij een high tea. Oftewel, je kunt er alle kanten mee op!

Benodigdheden
  • Mengkom
  • Keukenmachine/handmixer met deeghaken
  • Kleine rond ovenschaaltje
  • Grote ronde ovenschaal
  • Garde
  • Kookthermometer
  • Kwastje
  • Spatel/mes
  • Vershoudfolie/Theedoek
Ingrediënten
Voor het deeg
  • 500 gram bloem
  • 250 ml volle melk
  • 100 gram gezouten roomboter
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 zakjes droge gist (14 gram)
  • 1 el kardemom
  • 1/2 ei
  • Snufje zout
Voor de vulling
  • 70 gram roomboter
  • 175 gram basterdsuiker
  • 35 gram kristalsuiker
  • 3 tot 4 tl kaneel
Voor de glazuur
  • 50 gram poedersuiker
  • 1/2 tot 1 el water
Bereidingswijze
Voor het deeg
  • We beginnen met het maken van het deeg. Smelt hiervoor eerst de roomboter en laat deze dan afkoelen.
  • Verwarm de melk in een steelpannetje totdat 42 graden.
  • Meng de suiker met de vanillesuiker, de gist, de kardemom en het snufje zout. Kluts het ei in een ander bakje en voeg de helft toe aan het suikermengsel. Gooi de andere helft van het geklutste ei niet weg, dit heb je later nog nodig.
  • Voeg dan de melk toe aan de suiker en meng met behulp van een garde goed door elkaar. Voeg 125 gram van de bloem toe en meng dit erdoorheen. Doe dan weer 125 gram bloem erbij en meng het weer door elkaar.
  • Dan mag de gesmolten boter worden toegevoegd en meng ook dit er met de garde doorheen.
  • Voeg de overgebleven bloem er dan ook weer in twee delen aan toe en meng het door elkaar, bijvoorbeeld met behulp van een mixer met deeghaken.
  • Doe folie of een theedoek over de mengkom en laat het deeg 45 minuten rijzen op een warme plek in huis.
Voor de vulling
  • De vulling kun je op twee manieren maken. Of je kunt de roomboter eerst smelten en dit mengen met beide suikers en de kaneel.
  • Een tweede manier om de vulling te maken is, door de twee soorten suiker met elkaar te mengen samen met de kaneel. Zorg ervoor dat je boter een beetje zacht is, die kun je dan gebruiken om het deeg in te smeren en vervolgens te beleggen met het suikermengsel. In dit recept ga ik ervanuit, dat je de eerste methode hanteert.
Kaneelbroodjes opmaken
  • Als het deeg 45 minuten heeft gerezen, kunnen de kaneelbroodjes worden gemaakt. Verwarm hiervoor eerst de oven voor op 220°C en vet de ronde ovenschaal lichtjes in met een beetje boter.
  • Doe een beetje bloem op je werkblad. Verdeel het deeg in 3 delen. Rol één deel uit tot een plak van 30×20 cm met behulp van een deegroller. Verdeel 1/3 van je vulling over het deeg met behulp van een spatel of een mes. Rol de plak op vanaf de brede kant, zodat je één lange rol krijgt. Gebruik een scherp mes of een deegsnijder om stukjes uit het deeg te snijden. Snijd eerst een klein stukje van de uiteindes van de rol af, want je zult zien dat hier nauwelijks vulling in zit. Ik kies er vervolgens zelf voor om V’tjes te maken in het deeg van circa 3 cm breed. Dit houdt eigenlijk in dat je de ene keer de deegsnijder zo (\) in het deeg zet en de andere keer (/). Je kunt er ook voor kiezen om gewoon recht te snijden. Enige nadeel hieraan is, dat er iets meer vulling uit kan lopen in de ovenschaal.
  • Leg de kleine kaneelbroodjes die je hebt gesneden direct in de ovenschaal. Begin hierbij aan de buitenkant van de ovenschaal en werk steeds verder naar binnen. Leg de kaneelbroodjes met de mooiste vulling kant naar boven.
  • Herhaal deze stappen ook voor het overige deeg dat je nog hebt. Het kan zijn dat je wat deeg over houdt. Dit kun je vervolgens ook nog uitrollen en vullen.
  • Laat in het midden een gaatje over en zet hierin een klein ovenschaaltje. Dit zorgt ervoor dat de kleine kaneelbroodjes niet uitlopen naar het midden.
  • Zet de ovenschaal in het midden van de oven voor 15 tot 20 minuten.
Voor de glazuur
  • Meng voor de glazuur de poedersuiker met het water in een kleine maatbeker met een schenktuitje. Dit zorgt ervoor dat je het ook direct eenvoudig kan schenken.
Kaneelbroodjes krans afmaken
  • Haal de kaneelbroodjes krans uit de oven en laat even 5 minuten staan. Verwijder dan het ronde ovenschaaltje uit het midden en schenk dan de glazuur voorzichtig over de krans heen, net zoveel als dat jij lekker vindt!
  • Als je het leuk vindt, kun je het midden van de krans nog versieren. Rondom kerst is bijvoorbeeld een mini kerstboom of een kerstbal erg leuk om in het midden te zetten.

Geniet ervan!

Kijk hier voor meer ontbijt recepten!