Oreo cupcakes

Oreo cupcakes
Gebakjes – ? 1 uur + 2 uur wachten – ? 12 cupcakes

Ik denk dat voor veel mensen een Oreo koekje toch wel favoriet is. Twee heerlijke chocolade koekjes met daartussen een zoete vulling. Deze Oreo cupcakes zitten boordevol Oreo koekjes. Zo leg je een Oreo koekje in het cupcake papiertje, zit er Oreo verwerkt in de botercrème en steek je nog een Oreo koekje in de botercrème als afwerking. De chocolade cupcake gaat niet alleen goed samen met de koekjes, maar ook met de heerlijk zoete botercrème. Deze Oreo cupcakes zijn de perfecte traktatie bij een feestje of verjaardag. Maar ook als heerlijk tussendoortje in het weekend is dit natuurlijk lekker!

Benodigdheden
  • Cupcakevorm
  • Cupcakepapiertjes
  • Garde
  • Keukenmachine/Handmixer
  • Spatel
  • Zeef
Ingrediënten

Voor cupcakes

  • 150 gram kristalsuiker
  • 130 gram bloem
  • 115 ml karnemelk
  • 60 roomboter (kamertemperatuur)
  • 30 gram cacao
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl vanille-extract
  • 1 ei
  • 1/2 el witte wijnazijn
  • 1/2 tl baking soda
  • 12 Oreo’s

Voor de Oreo botercrème

  • 115 gram roomboter
  • 115 gram poedersuiker
  • 125 ml halfvolle melk
  • 20 gram bloem
  • 3 Oreo’s

Garnering

  • 6 Oreo’s
Bereidingswijze

Voor de cupcakes

  • Verwarm de oven voor op 170°C .
  • Klop de boter samen met de suiker in de keukenmachine in 3 tot 4 minuten heel licht en luchtig. Voeg dan het ei toe. Schraap in de tussentijd een keer de wand van je mengkom schoon.
  • Nu mogen de bloem en de karnemelk erbij, dit gaat in 5 fasen. Doe eerst 50 gram van de gezeefde bloem erbij en klop het goed door. Voeg dan de helft van de karnemelk toe en meng het geheel weer. Nu mag er 40 gram bloem bij gevolgd door de karnemelk en het laatste gedeelte van de bloem. Zorg dat je tussen iedere fasen het geheel goed doorklopt, voordat je naar de volgende stap gaat.
  • Voeg de cacao, het zout en het vanille-extract toe en meng het geheel. Meng de witte wijnazijn met de baking soda in een apart bakje, je zult zien dat dit gaat bruisen. Voeg dit bij het beslag en meng het geheel voor de laatste keer goed door.
  • Doe de papiertjes in de cupcakevorm en leg in ieder papiertje een Oreo koekje, dit vormt uiteindelijk de bodem van je cupcake. Verdeel het beslag gelijkmatig over de 12 cupcake vormpjes.
  • Bak de cupcakes af in het midden van de oven voor 25 tot 35 minuten afhankelijk van de oven. De cupcakes zijn goed als een satéprikker droog uit de cupcakes komt.

Voor de botercrème

  • Doe de melk samen met de bloem in een steelpannetje en zet deze op laag vuur. Blijf gedurende het opwarmen het geheel goed kloppen met een garde. Op een gegeven moment wordt het geheel vanzelf een papje. Dit duurt in totaal 5-10 minuten. Het “papje” is dik genoeg als een houten satéprikker er rechtop in kan blijven staan.
  • Zeef het geheel in een hittebestendige kom (duw het door de zeef heen met de bolle kant van een lepel) en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Mix intussen de boter met de poedersuiker in 5 minuten tot een glad geheel. Voeg dan het bloempapje toe en mix het geheel nogmaals 5 minuten. Hak intussen de Oreo’s helemaal fijn. Voeg deze op het eind toe aan de botercrème. Klop dit er kort doorheen totdat de Oreo koekjes door de botercrème zijn opgenomen.

Oreo cupcake opmaken

  • Spuit de cupcakes op met de botercrème. Kies zelf een spuitmondje zodat jij het mooi vind. Ik heb gekozen voor 1M en heb toeven gespoten van de buitenkant richting de binnenkant. Breek de Oreo’s doormidden en zet die in de botercrème.

Tip: ook leuk om als nagerecht te serveren!

Bewaaradvies: je kunt de cup cakes 1 dag buiten de koelkast bewaren in een afgesloten bakje op een koele plek. Daarna kun je zin de koelkast zetten, maar haal ze dan wel geruime tijd voordat je ze wil opeten uit de koelkast. Bewaar ze max 2 dagen nog in de koelkast.

Kijk hier voor meer lekkere gebakjes!