Tiramisutaart met biscuit

Tiramisutaart met biscuit
Taart – ? 2 uur + min. 4 uur opstijven – ? 10-12 taartpunten

Deze tiramisutaart met biscuit is niet alleen een heerlijke taart, maar je kunt dit gerecht ook perfect als toetje serveren! Deze tiramisutaart met biscuit is opgebouwd uit 3 lagen biscuit met daartussen een vulling van mascarpone. De taart maak je af met toefjes slagroom en geraspte pure chocolade. De lange vingers aan de zijkant van de taart heb ik zelf gemaakt, maar je kunt er ook voor kiezen om kant-en-klare lange vingers te kopen. Zowel de koffie- als de dranksmaak is niet sterk in dit toetje. Ik vind het persoonlijk namelijk lekker als deze smaken niet te overheersend zijn.

Benodigdheden
  • Taartvorm van 20 cm (3 stuks)
  • Spatel
  • Garde
  • Spuitzak
  • Glad spuitmondje
Ingrediënten

Voor de lange vingers

Voor de biscuit

  • 6 eieren (gesplitst)
  • 120 gram kristalsuiker
  • 60 gram bloem
  • 1/4 tl zout

Voor de vulling

  • 500 gram mascarpone
  • 3 eieren (gesplitst)
  • 4 zakjes vanillesuiker
  • 1 el suiker
  • 3 el rum
  • 1 dubbel espresso (circa 60 ml)

Garnering

  • 125 ml slagroom
  • 1 el suiker
  • 20 gram pure chocolade
Bereidingswijze

De lange vingers

  • Maak eerst de lange vingers volgens het recept.

De biscuit

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de bodem van de springvormen met bakpapier en vet de zijkanten lichtjes in. Je kunt eventueel ook de biscuitplakken na elkaar bakken, mocht je geen 3 springvormen hebben. Het biscuit kan hierdoor alleen wel zijn luchtigheid verliezen. Een andere optie is, om het biscuitbeslag uit te smeren over een bakplaat bekleed met bakpapier en er daarna 3 cirkels uit te snijden ter grootte van een diameter van 20 cm. Het biscuit zal dan waarschijnlijk wel wat dunner zijn. dus houdt de baktijd even goed in de gaten!
  • Doe de eidooiers in de kom van de keukenmachine en meng deze op een halfhoge tot hoge snelheid. Voeg 105 gram van de suiker direct toe en klop het geheel 3 minuten zodat er een bleek en dik geheel ontstaat. Zeef de helft van de bloem samen met de helft van het zout op de eidooiers en meng het er met een rubberen spatel doorheen. Doe dit voorzichtig, zodat het beslag zijn luchtigheid behoudt. Zodra de bloem er doorheen is gespateld, zeef je de andere helft van de bloem en het zout bovenop het mengsel en spatel je het er weer voorzichtig doorheen.
  • Klop de eiwitten samen met 15 gram suiker op halfhoge tot hoge snelheid stijf, zodat er mooie pieken ontstaan. Spatel 1/3 van de eiwitten door het eidooiermengsel en spatel totdat alles is vermengd. Voeg nu ook de rest van de eiwitten toe en spatel dit er ook voorzichtig doorheen. Verdeel het beslag over de springvormen. Bak de biscuits in het midden van de oven af in circa 15 min. of totdat de biscuit er goudbruin uitziet. Als je er met een satéprikker in prikt en deze komt er schoon uit, dan is de biscuit goed.
  • Laat ze even 5 minuten afkoelen in de vorm. Haal ze vervolgens uit de vorm en laat de biscuits volledig afkoelen op een taartrooster.

De vulling

  • Zet de koffie en meng met 1 eetlepel rum.
  • Klop de eidooiers met behulp van een garde los, samen met de vanillesuiker en 2 eetlepels rum. Voeg dan de mascarpone toe en meng meng dit erdoorheen tot een glad geheel.
  • Klop in een andere kom de eiwitten stijf samen met 1 eetlepel suiker.
  • Spatel de eiwitten in twee delen door het mascarponemengsel.

Taart opbouwen

  • Zet de springvorm die je hebt gebruikt om de biscuits te bakken open op een taartkarton (hierdoor is deze net iets groter dan de biscuits die zijn afgebakken). Leg er een van de biscuits in.
  • Verdeel de lange vingers rondom de biscuit tegen de zijkant van de springvorm (laat de gesuikerde kant naar buiten wijzen). Mocht je niet genoeg ruimte hebben, dan kun je een dun randje van je biscuit afsnijden.
  • Verdeel 1/3 van het mascarponemengsel over de biscuit. Doop een aantal lange vingers kort in het koffie-mengsel en leg deze op de mascarpone.
  • Snijd een dunne rand af van een twee biscuitplak en leg deze bovenop de mascarpone met de lange vingers.
  • Herhaal dan weer de vorige stappen (mascarpone mengsel en lange vingers).
  • Haal tot slot van de laatste biscuitplak weer een dun randje af en leg deze op de mascarpone en lange vingers. Verdeel het laatste gedeelte van de mascarpone eroverheen.

Garneren

  • Klop de slagroom stijf samen met 1 eetlepel suiker.
  • Spuit de slagroom in toefjes bovenop de taart.
  • Rasp de pure chocolade en verdeel deze over de slagroom.

Nu is je tiramisutaart met biscuit klaar om gegeten te worden!

Kijk hier voor meer taart recepten!