Stroopwafeltaart met karamel

Stroopwafeltaart met karamel
Taart – ? 1:30 uur + 30 min wachten – ? 10 taartpunten

Stroopwafeltaart met karamel, echt een Hollandse taart! Naast dat er voor deze taart stroopwafeltjes zijn gebruikt aan de buitenkant, vind je ook nog stukjes stroopwafel terug in de binnenkant. Deze stroopwafeltaart met karamel is bovendien zo gemaakt, dat als je hem opensnijdt, je mooi strepen te zien krijgt met daartussen een karamel botercrème. Tot slot maak je zelf een karamelsaus die je voorzichtig over de taart giet, zodat je mooie druipers naar beneden krijgt. Oftewel; een echte dripcake wordt het!

Benodigdheden
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Keukenmachine
  • Kookthermometer
  • Paletmes/Deegschraper
  • Spatel
  • Taartrooster
  • Taartkarton (optioneel)
  • Theedoek
  • Zeef
Ingrediënten

Voor de biscuit

  • 8 eieren (L) en gesplitst
  • 160 gram kristalsuiker
  • 80 gram bloem
  • 1/4 tl zout
  • Poedersuiker om te bestuiven

Karamel botercrème

  • 300 gram boter
  • 85 gram ei
  • 165 gram suiker
  • 55 ml water
  • 1 tl vanille-extract
  • 150 gram van de karamelsaus

Voor de karamelsaus

Versiering+Vulling

  • Circa 10-12 kleine stroopwafels
  • 5 grote stroopwafels
Bereidingswijze

Voor de karamelsaus

  • Bereid eerst de karamelsaus volgens recept, maar doe er geen zout in. Giet 150 gram in een schaaltje, en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Giet de overgebleven karamel in een maatbeker. Dit hoeft niet helemaal af te koelen tot kamertemperatuur. Het werkt zelfs iets handiger als deze nog iets warmer is, zodat je gemakkelijker kan gieten. Je zult hoogstwaarschijnlijk wat karamelsaus overhouden. Dit kun je in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje voor circa een week.

Voor de biscuit

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat van 40×32 cm met bakpapier. Heb je een grotere bakplaat, dan bekleed je een deel van 40×32 cm met bakpapier.
  • Doe de eidooiers in de kom van de keukenmachine en meng deze op een halfhoge tot hoge snelheid. Voeg 140 gram van de suiker direct toe en klop het geheel 3 minuten zodat er een bleek en dik geheel ontstaat. Zeef de helft van de bloem samen met de helft van het zout op de eidooiers en meng het er met een rubberen spatel doorheen. Doe dit voorzichtig, zodat het beslag zijn luchtigheid behoudt. Zodra de bloem er doorheen is gespateld, zeef je de andere helft van de bloem en het zout bovenop het mengsel en spatel je het er weer voorzichtig doorheen.
  • Klop de eiwitten samen met 20 gram suiker op halfhoge tot hoge snelheid stijf, zodat er mooie pieken ontstaan. Spatel 1/3 van de eiwitten door het eidooiermengsel en spatel totdat alles is vermengd. Voeg nu ook de rest van de eiwitten toe en spatel dit er ook voorzichtig doorheen. Giet het beslag op het bakpapier en verdeel het er gelijkmatig overheen. Gebruik hiervoor een spatel. Bak de biscuit in het midden van de oven af in circa 15 min. of totdat de biscuit er goudbruin uitziet. Als je er met een satéprikker in prikt en deze komt er schoon uit, dan is de biscuit goed.
  • Laat de biscuit 5 minuten afkoelen op een bakplaat en bestuif dan de bovenkant met wat poedersuiker. Leg een schone theedoek op het biscuit en keer het geheel in één snelle beweging om (doe dit voorzichtig). Nu ligt het gebak op de theedoek. Trek voorzichtig het bakpapier van het gebak en snijd de randjes eraf. Dit hoeft maar een heel klein gedeelte te zijn. Het is puur bedoeld dat de randen mooi recht zijn.
  • Rol de biscuit met behulp van de theedoek vanaf de korte kant op. Dit is bedoeld als een soort training voor je biscuit, zodat het straks makkelijk meebeweegt. Laat het gebak 20 minuten opgerold afkoelen.
  • Rol de biscuitplak weer uit en leg het met de korte zijde naar je toe. Meet de korte zijde op en snijd het in 3 gelijke stukken in de lengte. Leg deze repen afgedekt met het theedoek even opzij.

Voor de karamel botercrème

  • Klop de eieren luchtig op hoge snelheid in de kom van de keukenmachine. Intussen maak je de suikerstroop. Doe hiervoor de suiker met het water in een steelpannetje en zet op het vuur. Laat het geheel koken tot 120 graden. Zodra deze temperatuur is bereikt mag het vuur uit en mag de keukenmachine op een lagere snelheid worden gezet. Giet straalsgewijs de suikerstroop bij de luchtige eieren. Zodra alle suikerstroop is toegevoegd mag de snelheid van de keukenmachine weer omhoog. Klop het geheel door tot circa 30 °C. Voeg nu eetlepel voor eetlepel de roomboter toe. Je kunt een nieuwe eetlepel toevoegen, zodra de roomboter van de vorige eetlepel volledig is opgenomen. Zodra alle boter is opgenomen, mag de karamel erbij. Klop nog eventjes kort door, zodat alle karamel goed is opgenomen in de botercrème.

Taart opmaken

  • Nu is het tijd om de taart te gaan maken. Hak hiervoor 4 grote stroopwafels in kleine stukjes. Bestrijk elke reep biscuit met circa 80 gram van de botercrème en verdeel over iedere reep 1/3 van de stroopwafelstukjes. Rol de eerste reep vanaf de korte zijde op. Zet deze vervolgens neer, zodat je de laagjes botercrème naar boven hebt staan. Rol de volgende reep biscuit hieraan vast (doe dit zo voorzichtig mogelijk, dat de stroopwafelstukjes er niet uit vallen). Het beginpunt is het uiteinde van de al opgerolde reep. Doe dit vervolgens ook met de laatste reep. Nu heb je dus een een mooie opgerolde taart. Eigenlijk is het zo dat je in principe alle repen “achter elkaar hebt gelegd” en het vervolgens in één keer hebt opgerold. Omdat je waarschijnlijk hier niet de plek voor hebt, is de beschreven methode makkelijker. Bestrijk de taart nu met een spatel aan de boven en aan de zijkant en strijk glad met een paletmes of deegschraper.
  • Giet hierover nu heel voorzichtig beetje bij beetje de karamelsaus. Begin op het midden van de taart met gieten. Je zult zien dat de karamelsaus zich vanzelf over de bovenkant van de taart verspreidt. Als er nog niet echt druipers naar beneden komen, dan kun je met behulp van een lepel voorzichtig tikjes tegen de karamelsaus aangeven aan de randen, zodat de karamelsaus naar beneden zal ‘vallen’. Zodra jij vindt dat de saus genoeg karamel heeft en er mooie druipers zijn, dan kun je de rest van de saus apart bewaren in een bakje in de koelkast.
  • Garneer de onderkant van de taart met de mini stroopwafels. Hak de overgebleven grote stroopwafel in kleine stukjes en leg die op het midden van de taart aan de bovenkant.
  • Nu is de stroopwafeltaart met karamel klaar. Je zult zien dat als je hem opensnijdt, je prachtige strepen ziet.
Stroopwafeltaart met karamel opengesneden

Bewaaradvies: de stroopwafeltaart met karamel is het lekkerste op de dag zelf, maar je kunt de taart ook nog twee dagen langer bewaren in de koelkast.

Kijk hier voor meer taart recepten!