Plaattaart met groene asperges
Hartig – ? 30 min – ? 4 personen
Dit is echt het seizoen voor groene asperges. Daarom deel ik vandaag dit recept voor een plaattaart met groene asperges. Eigenlijk is het heel eenvoudig om te maken, maar het ziet er wel heel luxe uit! De smaak van de groene asperges komt goed tot zijn recht en je proeft ook goed de gebruikte kruiden en de citroenrasp. Je kunt het eten als hoofdgerecht, maar het is ook lekker als bijgerecht tijdens een lunch of borrel!
Ingrediënten
- 1 rol vers bladerdeeg
- 200 gram groene asperge(tips)
- 200 gram roomkaas natural
- 125 gram crème fraîche
- 10 gram verse kruiden (munt, koriander, basilicum)
- 3 plakjes parmaham
- 1 citroen
- 1 teentje knoflook
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Breng een pan met water aan de kook voor de groene asperges. Zelf heb ik gekozen om groene aspergetips te gebruiken, omdat ik dit het lekkerste gedeelte van de asperges vindt. Snijd het onderste gedeelte eraf en snijd vervolgens de groene asperges doormidden. Kook de asperges voor 3 minuten en giet ze daarna af. Spoel ze af met koud water en laat ze goed uitlekken.
- Snijd de kruiden fijn en rasp de citroen. Meng de kruiden en de citroenrasp met de roomkaas en de crème fraîche. Pers de knoflook boven het mengsel uit en roer alles goed door elkaar.
- Rol het bladerdeeg uit op een ovenplaat en besmeer het bladerdeeg met het roomkaasmengsel tot 2 cm van de randen.
- Vouw vervolgens de randen terug tot aan het roomkaasmengsel.
- Leg de groene asperges op het roomkaasmengsel netjes naast elkaar. Omdat ik koos voor aspergetips, waren de asperges wat korter. Hierdoor kon ik mooi twee rijtjes onder elkaar maken.
- Bak de plaattaart met groene asperges in 20 tot 25 minuten goudbruin in de oven.
- Snijd intussen de parmaham door de helft.
- Haal de plaattaart uit de oven en leg er de plakjes Parmaham op.
Tip: Iets zoets maken met een rol bladerdeeg? Probeer dan eens deze kaneelbroodjes.