Pistache macarons
Koekjes – ? 45 min + 30 min rusten + 25 min bakken + 30 min afkoelen – ? 20 stuks
Macarons, ik denk dat je ze al wel kent! Macarons bestaan uit twee lagen luchtige koekjes met daartussen een zachte vulling. Je kunt er heel veel verschillende soorten van maken. Deze keer koos ik voor pistache macarons. Deze pistache macarons maak je door pistachenoten fijn te malen en toe te voegen aan het beslag. Hierdoor krijgen de koekjes zelf een pistachesmaak. De vulling is een pistache botercrème. Door de toevoeging van de pistachepasta aan de crème, krijgt ook de botercrème een heerlijke pistachesmaak!
Voor mij was dit de eerste keer dat ik macarons ging maken. Het kan best lastig zijn, dus niet getreurd als er een paar zijn die er wat minder mooi uitzien. Oefening baart kunst! Daarnaast zijn de minder mooie macarons, wel nog steeds even lekker.
Benodigdheden
- Kookthermometer
- Keukenmachine
- Macaron matje (optioneel)
- Bakpapier
- Spuitzak met glad spuitmondje
Ingrediënten
Voor de koekjes
- 125 gram amandelschaafsel
- 25 gram ongezouten en gepelde pistachenoten
- 150 gram poedersuiker
- 55 gram eiwit
- 150 gram kristalsuiker
- 40 ml water
- 55 gram eiwit
- Groene kleurstof
Voor de pistachepasta
- 45 gram ongezouten en gepelde pistachenoten
- 25 gram suiker
- 1/2 tl zonnebloemolie
Voor de botercrème
- 2 el pistachepasta van hierboven
- 100 gram roomboter
- 100 gram poedersuiker
- 110 ml melk
- 15 gram bloem
Bereidingswijze
Maken van de macaron koekjes
- Als je geen macaron matje hebt, teken je rondjes van 3,5 cm op bakpapier. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte zit tussen de rondjes. Draai vervolgens het bakpapier om zodat je getekende kant aan de onderkant zit. Leg je bakpapier vervolgens op de bakplaat.
- Maal het amandelschaafsel fijn in de keukenmachine tot een grof poeder. Doe ditzelfde voor de pistachenoten. Zorg ervoor dat je de pistachenoten niet te lang mengt, dan komen er oliën vrij. Meng de amandelen met de pistache en voeg dan de poedersuiker in drie delen toe. Spatel nu het eerste gedeelte van het eiwit samen met zoveel kleurstof naar keuze door het amandelschaafsel met poedersuiker. Het moet nu op een soort marsepein lijken.
- Nu gaan we door met het maken van de eiwitbasis. Doe het eiwit in de kom van de keukenmachine. Verwarm de suiker met het water in een steelpannetje op matig vuur tot 118 graden. Als je suikersiroop 115 graden is, zet je de keukenmachine op de hoogste snelheid. Zodra de siroop 118 graden is haal je deze van het vuur. Zet de keukenmachine op gemiddelde snelheid en giet de siroop er straalsgewijs bij. Laat je keukenmachine nu doordraaien totdat het eiwit een temperatuur heeft bereikt van 50 graden.
- Spatel 1/3 van het eiwit door het amandelschaafsel. Als dit goed is opgenomen, voeg je de rest van het eiwit toe en spatel het erdoorheen. Vul je spuitzak met het mengsel.
- Spuit beslagrondjes ter grootte van de rondjes die je hebt getekend en sla een paar keer met je bakplaat op het aanrecht, zodat eventuele luchtbelletjes kunnen ontsnappen. Laat het geheel nu 30 minuten rusten. Ze zijn goed als je er met je vinger tegenaan kunt komen, zonder dat het blijft plakken.
- Verwarm in de tussentijd de oven voor op 115 graden.
- Bak je macarons in circa 25 minuten gaar.
- Laat je macarons na het bakken met bakpapier van je bakplaat afglijden op het aanrecht en laat afkoelen. Pas als de macarons volledig zijn afgekoeld, kun je ze van het bakpapier afhalen
Voor de pistachepasta
- Voor de vulling van deze macarons, heb je pistachepasta nodig. Meng hiervoor de pistachenoten met de suiker en de zonnebloemolie en maal deze in een hakmolentje fijn tot een pasta. Blijft je pasta wat te dik? Voeg dan een klein scheutje water toe.
Voor de vulling
- Doe de melk samen met de bloem in een steelpannetje en zet deze op laag vuur. Blijf gedurende het opwarmen het geheel goed kloppen met een garde. Op een gegeven moment wordt het geheel vanzelf een papje. Dit duurt in totaal circa 3 minuten. Het “papje” is dik genoeg als een houten satéprikker er rechtop in kan blijven staan.
- Zeef het geheel in een hittebestendige kom (duw het door de zeef heen met de bolle kant van een lepel) en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
- Mix intussen de boter met de poedersuiker in 5 minuten tot een glad geheel. Voeg dan het bloempapje toe en mix het geheel nogmaals 5 minuten. Voeg tot slot de pistachepasta toe en meng deze er kort doorheen.
- Vul een spuitzak met de vulling en spuit hier iedere keer één koekje mee op. Druk er een ander koekje op, zodat er een macaron ontstaat. Nu kun je heerlijk gaan genieten van deze pistache macarons!
Kijk hier voor meer koekjes recepten!