Amerikaanse appeltaart

Amerikaanse appeltaart
Taart -⏱️30 min + 50-55 min oventijd -?8-10 personen

Een Amerikaanse appeltaart is net even wat anders dan de Hollandse appeltaart die we allemaal wel kennen. Wat mij opviel aan deze Amerikaanse appeltaart is, dat deze een stuk minder zoet is dan de klassieke appeltaart die wij kennen. Persoonlijk vond ik deze appeltaart ook nog makkelijker om te maken. Je maakt één deeg, waarmee je zowel de bodem als het dakje maakt. Om ervoor te zorgen dat de bodem van deze appeltaart ook gaar wordt, strooi je er wat paneermeel over. Dit neemt namelijk het vocht op, waardoor de bodem niet slap wordt. Ook de maïzena door de appelstukjes zorgt ervoor dat je een gare bodem krijgt. Omdat de taart niet zo zoet is, is deze heerlijk in combinatie met een toef slagroom of een bolletje ijs. Zo kun je deze taart ook lekker als toetje serveren!

Benodigdheden
  • Ovenschaal/springvorm van 26 cm
Ingrediënten
Voor het deeg
  • 350 gram bloem
  • 225 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 45 gram kristalsuiker
  • 90 ml water
Voor de vulling
  • 7 appels
  • 1 el citroensap
  • 80 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 el maïzena
  • 2 el paneermeel
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1/2 tl gember
Overig
  • 1 ei
  • 1 el kristalsuiker
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • We starten met het maken van het deeg. Doe hiervoor het bloem samen met de suiker en de boter in de mengkom en zet deze op de laagste stand (of gebruik hiervoor een handmixer). Voeg dan straalsgewijs het water toe. Meng het geheel in enkele minuten tot een deeg. Eventueel kun je op het eind ook nog even je handen gebruiken om er een soepel deeg van te maken. Verpak het deeg in vershoudfolie en leg tot gebruik in de koelkast.
  • Schil de appels en en verwijder de klokhuizen. Snijd vervolgens de appelpartjes in dunne plakjes. Meng de appelplakjes met het citroensap, de maïzena, de lichtbruine basterdsuiker en de kruiden.
  • Rol 2/3 van je deeg uit tot een plak die zowel de bodem als de zijkanten van je ovenschaal/springvorm kan vullen. Druk even goed aan. Verdeel de paneermeel over de bodem en verdeel hierover de appelvulling.
  • Rol nu de rest van het deeg uit tot een cirkel, waarmee je de appeltaart kan afdekken. Verbind de bovenkant met de zijkanten van het deeg.
  • Snijd de taart aan de bovenkant een paar keer in. Kluts het ei en smeer hiermee je taart in. Strooi de kristalsuiker over de bovenkant van je taart en zet de Amerikaanse appeltaart in het midden van de oven. Bak de taart gaar gedurende 50 tot 55 minuten.
  • Geniet ervan!

Kijk hier voor meer taart recepten!