Gestreepte zomerfruittaart
Taart – ? 1,5 uur + 1 uur wachten – ? 8-10 taartpunten
Wil je een keer een uitdaging aangaan en een moeilijke taart maken? Probeer dan eens deze gestreepte zomerfruittaart. Deze taart wordt gemaakt op basis van een biscuitplak, die je aan elkaar rolt gevuld met een overheerlijke zomerfruit botercrème. Ondanks dat botercrème vrij machtig kan zijn, zorgt het zomerfruit ervoor dat het toch een frisse crème wordt. Bovendien zit er in de biscuit ook citroen verwerkt, wat het ook extra fris maakt.
Benodigdheden
- Bakplaat
- Bakpapier
- Handrasp
- Keukenmachine
- Kookthermometer
- Staafmixer
- Taartrooster
- Taartkarton (optioneel)
- Theedoek
- Zeef
Ingrediënten
Voor de biscuit
- 8 eieren (L) en gesplitst
- 160 gram kristalsuiker
- 1 citroen (sap + schol nodig)
- 80 gram bloem
- 1 tl vanille-extract
- 1/4 tl zout
- Poedersuiker om te bestuiven
Zomerfruitpuree
- 300 gram zomerfruitmix (diepvries, maar ontdooid)
- 60 gram kristalsuiker
Zomerfruit botercrème
- 300 gram boter
- 85 gram ei
- 165 gram suiker
- 55 ml water
- 100 gram van de zomerfruitpuree (hierboven)
Bereidingswijze
Voor de biscuit
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat van 40×32 cm met bakpapier. Heb je een grotere bakplaat, dan bekleed je een deel van 40×32 cm met bakpapier.
- Doe de eidooiers in de kom van de keukenmachine en meng deze op een halfhoge tot hoge snelheid. Voeg 140 gram van de suiker direct toe samen met 1 el citroensap en het vanille-extract. Klop het geheel 3 minuten zodat er een bleke en dik geheel ontstaat. Zeef de helft van de bloem samen met de helft van het zout op de eidooiers en meng het er met een rubberen spatel doorheen. Doe dit voorzichtig, zodat het beslag zijn luchtigheid behoudt. Zodra de bloem er doorheen is gespateld, zeef je de andere helft van de bloem en het zout bovenop het mengsel en spatel je het er weer voorzichtig doorheen. Strooi er 3 gram citroenrasp op en zet het geheel even apart.
- Klop de eiwitten samen met 20 gram suiker op halfhoge tot hoge snelheid stijf, zodat er mooie pieken ontstaan. Spatel 1/3 van de eiwitten door het eidooiermengsel en spatel totdat alles is vermengd. Voeg nu ook de rest van de eiwitten toe en spatel dit er ook voorzichtig doorheen. Giet het beslag op het bakpapier en verdeel het er gelijkmatig overheen. Gebruik hiervoor een spatel. Bak de biscuit in het midden van de oven af in circa 15 min. of totdat de biscuit er goudbruin uitziet. Als je er met een satéprikker in prikt en deze komt er schoon uit, dan is de biscuit goed.
- Laat de biscuit 5 minuten afkoelen op een bakplaat en bestuif dan de bovenkant met wat poedersuiker. Leg een schone theedoek op het biscuit en keer het geheel in één snelle beweging om (doe dit voorzichtig). Nu ligt het gebak op de theedoek. Trek voorzichtig het bakpapier van het gebak en snijd de randjes eraf. Dit hoeft maar een heel klein gedeelte te zijn. Het is puur bedoeld dat de randen mooi recht zijn.
- Rol de biscuit met behulp van de theedoek vanaf de korte kant op. Dit is bedoeld als een soort training voor je biscuit, zodat het straks makkelijk meebeweegt. Laat het gebak 20 minuten opgerold afkoelen.
Voor de zomerfruitpuree
- In de tussentijd kun je de puree maken. Doe hiervoor de zomerfruitmix samen met de suiker in een pannetje. Verwarm het geheel 5 minuten, zodat het fruit zachter is en de suiker is opgelost. Pureer het geheel fijn met behulp van een staafmixer. Zeef de puree in een bakje en zet apart. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Verder met de biscuit
- Rol de biscuitplak weer uit en leg het met de korte zijde naar je toe. Meet de korte zijde op en snijd het in 3 gelijke stukken in de lengte. Als het goed is krijg je stukken die circa 9 tot 11 cm breed zijn. Leg deze repen afgedekt met het theedoek even opzij.
Voor de zomerfruit botercrème
- Klop de eieren luchtig op hoge snelheid in de kom van de keukenmachine. Intussen maak je de suikerstroop. Doe hiervoor de suiker met het water in een steelpannetje en zet op het vuur. Laat het geheel koken tot 120 graden. Zodra deze temperatuur is bereikt mag het vuur uit en mag de keukenmachine op een lagere snelheid worden gezet. Giet straalsgewijs de suikerstroop bij de luchtige eieren. Zodra alle suikerstroop is toegevoegd mag de snelheid van de keukenmachine weer omhoog. Klop het geheel door tot circa 30 °C. Voeg nu eetlepel voor eetlepel de roomboter toe. Je kunt een nieuwe eetlepel toevoegen, zodra de roomboter van de vorige eetlepel volledig is opgenomen. Zodra alle boter is opgenomen, mag 100 gram van de zomerfruitpuree worden toegevoegd. Klop dit zo kort mogelijk door, maar wel dat alle puree is opgenomen.
Taart opmaken
- Nu is het tijd om de taart te gaan maken. Bestrijk elke reep biscuit met circa 80 gram van de botercrème. Rol de eerste reep vanaf de korte zijde op. Zet deze vervolgens neer, zodat je de laagjes botercrème naar boven hebt staan. Rol de volgende reep biscuit hieraan vast. Het beginpunt is het uiteinde van de al opgerolde reep. Doe dit vervolgens ook met de laatste reep. Nu heb je dus een een mooie opgerolde taart. Eigenlijk is het zo dat je in principe alle repen “achter elkaar hebt gelegd” en het vervolgens in één keer hebt opgerold. Omdat je waarschijnlijk hier niet de plek voor hebt, is de beschreven methode makkelijker. Bestrijk de taart nu met een spatel aan de boven en aan de zijkant. Doe van de overgebleven zomerfruitpuree zoveel als je wilt op de taart. Giet dit op de bovenkant van de taart en strijk het uit met behulp van een paletmes. Als je er wat meer zomerfruitpuree op doet, zul je zien dat je mooie druppels krijgt door het geheel meer naar de buitenste rand te smeren (doe ook dit voorzichtig).
- Nu is de taart klaar. Je zult zien dat als je hem opensnijdt, je prachtige strepen ziet. Oftewel; de gestreepte zomerfruittaart
Bewaaradvies: deze gestreepte zomerfruittaart kun je het beste dezelfde dag nog opeten. Wil je de taart een dag later eten? Zet de taart dan in de koelkast en haal de taart een half uur voor serveren uit de koelkast.
Tip: op zoek naar andere taart recepten? Neem dan hier eens een kijkje!