Klassieke slagroomtaart
Taart -⏱️1 uur en 15 min + 1 uur afkoelen -?10 taartpunten
Klassieke slagroomtaart, bijna iedereen houdt er wel van! Ik heb gekozen voor een kleinere variant, die wat hoger is. Dit zorgt ervoor dat de taart er net een beetje anders uitziet. Daarnaast heb ik deze slagroomtaart gevuld met jam en vruchtjes en afgemaakte met een zelfgemaakte nougatine. Heerlijk!
Benodigdheden
- 20 cm springvorm (3 stuks of minder)
- Bakpapier
- Handmixer
- Hittebestendige kom
- Keukenmachine (optioneel)
- Kookthermometer
- Kwastje
- Spatel
- Zeef
Ingrediënten
Voor de biscuit
Voor de trempeersiroop
- 45 ml water
- 40 gram suiker
- 20 ml rum
Voor de vulling + versiering
- 150 gram jam naar keuze
- 200 gram fruitcocktail
- 750 ml slagroom
- 100 gram kristalsuiker
- 3x klop fix
- Fruit om te versieren
Voor de nougatine
- 200 gram hazelnoten
- 160 gram suiker
- 55 ml water
Bereidingswijze
- Maak eerst de biscuit en laat afkoelen.
Voor de trempeersiroop
- Maak dan ook de trempeersiroop. Deze siroop zorgt ervoor dat je gebak niet te droog wordt en het zijn textuur behoudt. Doe hiervoor de suiker met het water in een pannetje en breng aan de kook. Blijf doorroeren totdat de suiker is opgelost en kook gedurende 1 minuut. Zet het vuur uit en voeg de rum toe. Meng erdoorheen en giet het geheel in een schaaltje. Laat afkoelen.
Voor de nougatine
- Ook kan alvast de nougatine worden gemaakt. Verwarm de oven voor op 180°C en rooster hierin de hazelnoten voor circa 7 minuten goudbruin. Houdt hierbij zelf ook een oogje in het zeil, dat ze niet te donker worden. Haal de noten uit de oven en laat ze een kwartiertje afkoelen.
- Zodra de noten een beetje zijn afgekoeld kan je er een (steel)pan bij pakken. Breng hierin 200 gram kristalsuiker en 70 gram water aan de kook. Zodra het kookt kunnen de hazelnoten toe worden gevoegd. Zorg ervoor dat je het geheel constant stevig blijft doorroeren. Dit is een behoorlijke arm-workout.
- Na enkele minuten vormt er een witte suikerlaag om de noten heen. Blijf doorroeren totdat deze witte suikerlaag verandert in een goudbruine karamelkleur. Zodra de gehele witte suikerlaag weg is en de noten volledig zijn omrand met karamel kan het geheel vanuit de steelpan op de bakplaat met bakpapier worden gestort. Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur. Breek het geheel in stukken en doe het in de foodprocessor. Vermaal het het fijn zodat je nougatine krijgt!
Taart opbouwen
- Klop de slagroom stijf met de suiker en de klop fix. Schep een gedeelte van de slagroom in een spuitzak, voldoende om wat toevoegen te kunnen spuiten.
- Leg één biscuitlaag voor je neer en gebruik een kwastje om de biscuit in te smeren met trempeersiroop. Verdeel hierover de helft van de jam en een dun laagje slagroom.
- Leg hierop weer een biscuitlaag en herhaal de vorige stappen. Verdeel over de slagroom de vruchtjes en dek af met de laatste biscuitplak. Bestrijk de laatste biscuitplak ook weer met wat trempeersiroop.
- Smeer je taart nu helemaal af met slagroom en druk tegen de zijkanten de nougatine aan.
- Spuit bovenop toefjes slagroom en garneer met vers fruit.
- Geniet van je klassieke slagroomtaart!
Kijk hier voor meer taart recepten!