Red Velvet kersttaart

Red Velvet kersttaart
Taart – ⏱ 1 uur + 1,5 uur wachten – ? 12 taartpunten

Ben je nog op zoek naar een letterlijk grand dessert voor kerst of iets lekkers voor bij de koffie? Maak dan deze fantastische red velvet kersttaart. Deze red velvet kersttaart bestaat uit drie lagen cake met daartussen een witte chocolade roomkaasfrosting.

Benodigdheden
  • 2 of 3 ronde springvormen van 20 cm
  • Bakpapier
  • Keukenmachine
  • Spuitzak + spuitmondje
  • Taartroosters
  • Taartkarton (optioneel)
Ingrediënten
Voor de taart
  • 300 gram kristalsuiker
  • 300 gram bloem (gezeefd)
  • 230 ml karnemelk
  • 120 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 20 gram cacao (gezeefd)
  • 2 eieren (L)
  • 1 tl zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 tl rode kleurstof
  • 1 el witte-wijnazijn
  • 1 tl baking soda
Voor de roomkaasfrosting
  • 400 gram monchou
  • 200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 200 gram poedersuiker
  • 250 gram witte chocolade
Voor de roomkaasfrosting
  • Kerstkransjes
  • Rode bessen
  • Poedersuiker
Bereidingswijze
Voor de taart
  • Verwarm de oven voor op 170 °C. Als je 3 taartvormen hebt, vet je ze allemaal in met boter en bekleed je de bodem van de taartvorm met bakpapier. Als je er 1 of 2 hebt, dan bak je de taart één voor één af.
  • Klop de boter samen met de suiker in de keukenmachine in 3 tot 4 minuten heel licht en luchtig. Voeg dan één voor één de eieren toe. Doe eerst één ei erbij en voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei volledig is opgenomen. Schraap in de tussentijd een keer de wand van je mengkom schoon. Voeg het zout en het vanille-extract toe en klop nog kort door.
  • Maak in de tussentijd een mengsel van de karnemelk, het cacaopoeder en de rode kleurstof. Meng dit goed door elkaar met behulp van een garde. Nu mogen de bloem en het karnemelkmengsel in 5 fasen erbij. Doe eerst 100 gram van de gezeefde bloem erbij en klop het goed door. Voeg dan de helft van het karnemelkmengsel toe en meng het geheel weer. Nu mag er weer 100 gram bloem bij, gevolgd door het karnemelkmengsel en het laatste gedeelte van de bloem. Zorg dat je tussen iedere fasen het geheel goed doorklopt, voordat je naar de volgende stap gaat.
  • Meng de witte wijnazijn met de baking soda in een apart bakje, je zult zien dat dit gaat bruisen. Voeg dit bij het beslag en meng het geheel voor de laatste keer goed door.
  • Bak de taart af in het midden van de oven in 20 tot 25 minuten. De taart is goed als het gebak van de rand loslaat en het midden van de taart stevig aanvoelt. Als een satéprikker er droog uitkomt, is het goed!
  • Laat de taart in de vorm 10 minuten afkoelen en haal ze dan uit de springvorm en laat ze volledig afkoelen op een taartrooster (dit duurt ongeveer een 1,5 uur). Leg de taarten met de bovenkant naar beneden.
Voor de witte chocolade roomkaasfrosting
  • Smelt de witte chocolade au-bain marie en schenk in een schaaltje. Zet even opzij.
  • Doe je de roomboter samen met de poedersuiker in de mengkom van de keukenmachine en klop je het geheel in ongeveer 10 minuten luchtig. Voeg na 10 minuten de monchou toe en meng dit er in 5 minuten doorheen.
  • Doe tot slot de witte chocolade erbij en klop dit er doorheen zo kort mogelijk, maar wel dat alles goed is gemengd.
Taart opbouwen
  • Snijd de afgekoelde cakeplakken recht met behulp van een mes.
  • Leg één plak cake op een taartkarton of op een bord. Smeer 1/5 van je frosting erop en leg dan de volgende plak erop. Verdeel weer 1/5 van de frosting over de cakeplak en dek af met je laatste cakeplak. Smeer je taart nu af met de rest van de frosting.
  • Garneer je taart tot slot met bijvoorbeeld besjes en kerstkransjes.
  • Geniet van je Red Velvet kersttaart!
Red velvet kersttaart bovenaanzicht

Kijk hier voor meer lekkere taart recepten!