Sinterklaas dripcake

Sinterklaas dripcake
Taart -⏱1,5 uur + 30 min oventijd + 2 uur wachten -? 18-20 taartpunten

Als sinterklaas weer in het land is, dan hoort deze sinterklaas dripcake erbij! Deze sinterklaas taart bestaat uit 3 lagen chocoladecake met vanille botercrème en afgewerkt met een pepernoten botercrème, chocolade ganache en heel veel lekkers. Want… wie zoet is krijgt lekkers! Deze sinterklaas cake is niet alleen een feestje om te zien, maar deze taart is ook nog eens ontzettend lekker en leuk om te maken. Deze sinterklaas dripcake kun je met veel mensen delen. Perfect dus voor een gezellig sinterklaasavondje.

Bovendien is het een echte verrassingstaart, want de pepernoten stromen uit de taart zodra je de taart aansnijdt. Daarom is het eigenlijk ook stiekem een pepernoten taart zonder dat iemand het door heeft. Ben je ook nog op zoek naar een pepernoten cake of ander lekkers? Neem dan eens een kijkje bij de andere sinterklaas recepten op mijn site.

Benodigdheden
  • 3 ronde springvormen van 20 cm
  • Keukenmachine
  • Spuitzakken met spuitjes
  • Garde
  • Paletmes
  • Spatel
  • Uitsteekring van 7 tot 8 cm
  • Taartkarton
Ingrediënten
Voor cakelagen
  • 200 gram pure chocolade
  • 160 gram roomboter
  • 3 eieren
  • 315 ml melk
  • 240 gram witte basterdsuiker
  • 1/2 tl baking soda
  • 1/2 el witte wijnazijn
  • 15 gram cacaopoeder
  • 115 gram bloem
  • Pepernoten
  • Snufje zout
Voor botercrème één
  • 200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 200 gram poedersuiker
  • 220 ml halfvolle melk
  • 40 gram bloem
  • 1 tl vanille-extract
Voor botercrème twee
  • 300 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 300 gram poedersuiker
  • 325 ml halfvolle melk
  • 50 gram bloem
  • 150 gram pepernoten
  • 1 tl vanille-extract
Voor chocoladeganache
  • 120 gram pure chocolade
  • 90 ml slagroom
  • Klontje boter
Voor garnering
  • (Chocolade) pepernoten
  • Chocolaatjes
  • Strooigoed
  • Chocoladeletter
  • Etc.
Bereidingswijze
Voor de taartlagen
  • Verwarm de oven voor op 180°C . Vet de springvormen lichtjes in, bekleed de bodem met bakpapier en bebloem de springvorm een beetje.
  • Smelt de chocolade au-bain-marie. Zodra de chocolade gesmolten is, voeg je de roomboter toe en laat dit smelten. Draai het vuur uit en klop de melk erdoorheen met een garde.
  • Doe de eieren samen met de suiker in de mengkom van de keukenmachine en klop het geheel in een aantal minuten schuimig.
  • Doe het chocolademengsel bij het eimengsel en klop het geheel tot een glad beslag. Zeef dan de bloem en het cacaopoeder boven de mengkom en voeg ook het zout toe. Spatel de bloem goed door het mengsel zodat er een mooi glad beslag ontstaat.
  • Meng de baking soda met de witte wijnazijn en voeg tot slot toe. Meng dit er ook goed doorheen.
  • Verdeel het beslag gelijkmatig over de drie springvormen en bak de taart in circa 30 minuten gaar in het midden van de oven.
  • Als de cakes gaar zijn laat je ze 5 minuten afkoelen in de springvorm. Haal ze er dan voorzichtig uit en laat ze volledig afkoelen op een taartrooster.
Voor botercrème één
  • Als de cakes afgekoeld zijn, kun je beginnen met botercrème één. Doe de melk samen met de bloem in een steelpannetje en zet deze op laag vuur. Blijf gedurende het opwarmen het geheel goed kloppen met een garde. Op een gegeven moment wordt het geheel vanzelf een papje. Dit duurt in totaal circa 5 minuten. Het “papje” is dik genoeg als een houten satéprikker er rechtop in kan blijven staan.
  • Zeef het geheel in een hittebestendige kom (duw het door de zeef heen met de bolle kant van een lepel) en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Mix dan de roomboter met de poedersuiker in 5 minuten tot een glad geheel. Voeg dan het bloempapje toe en mix het geheel nogmaals 5 minuten. Tot slot mag het vanille-extract bij. Klop dit er kort doorheen totdat het door de botercrème is opgenomen.
  • Als de cakeplakken niet mooi recht gebakken zijn, snijd ze dan eerst gelijk. Gebruik een uitsteekring om uit twee cakeplakken uit het midden een rondje te drukken, zodat er een gat in het midden ontstaat.
  • Leg een taartkarton op een draaiplateau en leg daarop de eerste cakeplak met gat in het midden. Mocht de cake nu niet mooi recht zijn, snijd deze dan eerst recht. Verdeel 2/5 van de botercrème over de cakeplak en strijk glad. Laat de opening mooi open. Leg er nu weer een cakeplak met gat op en doe hier wederom 2/5 van de botercrème op. Vul het gat in het midden met pepernoten en dek af met de laatste cakeplak. Verdeel de rest van de botercrème over de gehele taart, zodat er een dun laagje botercrème over de gehele cake zit. Zet minimaal een uurtje in de koelkast.
Voor botercrème twee
  • Als de taart een uurtje in de koelkast heeft gestaan, kun je botercrème twee maken. Doe dit op dezelfde manier als botercrème één. Maal hiervoor ook de kruidnoten helemaal fijn met behulp van een hakmolentje en voeg deze op het laatste moment toe aan de botercrème en meng er kort doorheen.
  • Doe de botercrème in spuitzak met grote spuitmond. Spuit de botercrème helemaal rond de taart en ook bovenop. Strijk vervolgens glad met een paletmes.
  • Als de taart helemaal glad is, zet je de taart wederom voor minimaal een uur in de koelkast.
Voor chocolade ganache
  • Als de taart voldoende is gekoeld, kun je beginnen met het maken van de chocolade ganache. Hak hiervoor eerst de chocolade fijn en doe in een warmtebestendige kom. Verwarm de slagroom en breng tot bijna aan de kook. Giet dan de slagroom op de chocolade en blijf goed doorroeren totdat de chocolade is gesmolten. Voeg dan het klontje boter toe en en meng dit erdoorheen totdat ook deze gesmolten is. Laat nu afkoelen tot de gewenste dikte.
  • Giet dan de ganache voorzichtig op de bovenkant van de taart en strijk richting de buitenkant met het paletmes zodat er mooie druppels ontstaan.
  • Versier tot slot de bovenkant met al het lekkers.
  • Geniet van de sinterklaas dripcake!

Kijk hier voor meer lekkere taart recepten!