Appel-kaneel curd
Toppings en vullingen – ? 30 min – ? 1 bakje
Ik denk dat de bekendste curd, toch wel de lemon curd is. Maar ook een passievruchten curd is erg lekker evenals deze appel-kaneel curd. Ik ging deze curd maken, omdat ik appel-kaneel scones had gemaakt. Hierbij leek me een appel curd erg lekker, om de appelsmaak nog meer naar boven te halen. Dat lukt zeker. Een heerlijke zoete smaak en een romige structuur, precies zoals je een appel-kaneel curd wilt hebben! Naast scones, is het ook lekker om er een taart of cupcakes mee te vullen.
Benodigdheden
- (Steel)pan met dikke bodem
- Blender
- Rasp
- Zeef
Ingrediënten
- 220 gram suiker
- 200 gram koude roomboter
- 5 appels (friszuur)
- 1 citroen
- 4 eieren
- 2 tl kaneel
- ½ tl gemberpoeder
- 1 tl kruidnagel
Bereidingswijze
- Schil de appels en doe ze in de blender samen het sap van de citroen. Pureer het volledig fijn.
- Klop in een beslagkom 2 eieren en nog eens 2 extra eidooiers samen met de suiker, de kaneel, het gemberpoeder, de kruidnagel en de gepureerde appel.
- Doe het mengsel in de pan en zet het op matig vuur. Verwarm het al roerende gedurende 2 minuten of totdat de suiker volledig is opgelost.
- Snijd intussen de boter in blokjes van 2 bij 2 cm.
- Zodra de suiker is opgelost draai je het vuur laag en voeg je iedere keer 3 blokjes koude boter toe. Blijf net zolang roeren totdat de 3 blokjes boter zijn gesmolten. Voeg nu weer 3 nieuwe blokjes boter toe. Herhaal dit proces totdat alle blokjes boter op zijn.
- Zodra alle boter is opgelost verwarm je het geheel nog 5 minuten zodat de appel-kaneel curd indikt.
- Zeef het geheel nu direct in een hittebestendige kom. Wat er in de zeef achterblijft, kan worden weggegooid. Als je het lekker vindt, kun je het ook prima nog opeten. Laat de curd iets afkoelen en dek het dan af met plasticfolie. Leg de plasticfolie daadwerkelijk op de curd. Zet in de koelkast tot gebruik.
- Geniet ervan!
Kijk hier voor meer toppings en vullingen!