Basisrecept: zelf falafel maken

Basisrecept: zelf falafel maken
Bijgerecht – ? 20 min + 30 min wachten – ? 12 stuks

Falafel wordt veel gebruikt als vleesvervanger. Je hebt falafel vast weleens in de supermarkt zien liggen, maar je kunt falafel ook heel gemakkelijk zelf maken! Met dit basisrecept leer je gemakkelijk hoe je zelf falafel kunt maken. Ten eerste is het helemaal niet moeilijk en het is ook nog eens gezonder! Falafel kun je serveren op een borrelplankje samen met bijvoorbeeld hummus. Zelf gebruik ik het vaak in een wrap of in platbrood. Hiervoor heb ik ook een heerlijk recept!

Benodigdheden
  • Staafmixer
Ingrediënten
  • 130 gram kikkererwten (gewicht na uitlekken)
  • 1 kleine ui
  • 2 knoflookteentjes
  • Sap van een 1/2 citroen
  • 1 el bloem
  • 5 gram peterselie
  • 1,5 tl komijn
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl chilipoeder
  • Zout&peper
  • Olijfolie of andere olie
Bereidingswijze
  • Mix de kikkererwten fijn met de staafmixer.
  • Snipper de ui en snijd de knoflook in grove stukken.
  • Voeg de ui, de knoflook, het citroensap, de komijn, de kurkuma, het chilipoeder en de peterselie toe aan de kikkerwten. Mix het geheel fijn met de staafmixer. Breng op smaak met wat zout en peper.
  • Voeg nu de bloem toe en meng dit er met een lepel doorheen.
  • Draai er nu platte rondjes van, van circa 3 tot 4 cm groot. Merk je dat het mengsel nog erg nat is waardoor dit lastig gaat, voeg dan nog een beetje bloem toe!
  • Leg de falafel op een bord en laat de falafel een half uurtje afkoelen in de koelkast zodat de falafel wat harder wordt.
  • Zodra de falafel goed is afgekoeld, zet je een pan op middelmatig vuur. Zodra de pan goed warm is doe je een scheutje olijfolie in de pan en bak je de falafel in circa 3 minuten per kant goudbruin. Druk eventueel met de bolle kant van een theelepel de falafel nog een beetje aan, zodat de falafel wat egaler wordt. Leg de falafel na het bakken even op een keukenpapiertje, zodat de overtollige olie daarin wordt opgenomen.

Zin gekregen om ook andere borrelhapjes te maken? Neem dan een kijkje bij de recepten!