Baba ganoush
Baba ganoush een heerlijke auberginedip, die van oorsprong komt uit het Midden-Oosten. Vroeger werden de aubergines altijd boven houtskool geroosterd. Wat je nu bij veel baba ganoush recepten ziet is, dat de aubergines worden gegrild in de oven. Bijna niemand heeft namelijk de mogelijkheid om thuis de aubergines boven houtskool te roosteren. Omdat het in de oven nog best lang kan duren voordat de aubergines zacht worden, heb ik ervoor gekozen om de aubergines te grillen in de airfryer. Hier hoeven de aubergines namelijk maar een kwartiertje in te worden gebakken. Ideaal!
Bereiding baba ganoush
Deze snelle baba ganoush bereid je dus in de airfryer. Snijd de aubergines in en smeer ze lichtjes in met olijfolie. Bak ze gedurende 15 minuten goudbruin en zacht in de airfryer. De laatste 3 minuten mogen de knoflookteentjes erbij in de airfryer. Als de aubergine zacht is, haal je het vruchtvlees eruit. Doe het vruchtvlees samen met het citroensap, de tahini, de kruiden en de knoflookteentjes in het hakmolentje. Maal het geheel fijn tot een romige dip. Serveer met een beetje olijfolie en wat granaatappelpitjes. Deze dipsaus kun je gebruiken op wraps, op geroosterde boterhammen of bijvoorbeeld om te serveren bij een borrelplank!
Baba ganoush
Benodigdheden
- Hakmolentje
- Bakpapier
- Aluminiumfolie
- airfryer
- Kwastje
Ingrediënten
- 1 aubergine
- 2 knoflookteentjes
- 1/2 el tahini
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1/2 citroen alleen het sap
- 1/2 tl paprikapoeder
- snufje zout
- olijfolie
- granaatappelpitjes optioneel
Bereidingswijze
- Verwarm de airfryer voor op 200°C.
- Snijd de uiteindes van de aubergine en vervolgens in de lengte doormidden. Snijd de aubergines in met een mes en smeer ze in met een beetje olijfolie. Zo kun je straks makkelijker het vruchtvlees uit de aubergine halen. Bak de aubergine in 15 minuten goudbruin en zacht in de airfryer.
- Verwijder in de tussentijd het velletje van de knoflookteentjes. Doe de knoflookteentjes de laatste 3 minuten bij de aubergine in de airfryer, zodat de knoflook zacht wordt.
- Als de aubergine zacht is haal je het vruchtvlees eruit met behulp van een lepel en deze doe je in een hakmolentje. Voeg hieraan de de tahini toe, het sap van de citroen, het paprikapoeder, het komijnpoeder, een snufje zout en de knoflookteentjes (verwijder nu wel eerst het velletje). Mix alles tot een heerlijke gladde dip.
- Serveer de baba ganoush in een schaaltje met daaroverheen een beetje olijfolie en eventueel nog wat granaatappelpitjes.
- Geniet ervan!