Asperge ovenschotel met kaassaus
Hoofdgerecht – ? 30 min + 20 min oventijd – ? 2 personen
Deze asperge ovenschotel met kaassaus is echt geweldig lekker. In dit gerecht zitten eigenlijk alle basisrecepten die je ook gebruikt om asperges op een klassieke manier te serveren (ham, ei en aardappeltjes). Deze ovenschotel is opgebouwd uit verschillende lagen. Een smeuïge aardappelpuree met daarop stukjes asperges, een kaassaus met ham erin en tot slot nog wat extra geraspte kaas. Een heerlijk smeuïg geheel, waarvan alle ingrediënten heel goed samengaan. Echt de moeite waard om een keer te proberen!
Benodigdheden
- Aardappelstamper
- Dunschiller
- Ovenschaal
Ingrediënten
- 500 gram asperges
- 400 iets kruimige aardappelen (na schillen)
- 100 gram hamplakken (ik gebruikte flinterdunne roasted ham)
- 100 gram belegen of oude kaas
- 1 eidooier
- 200 ml (volle) melk
- 20 gram bloem
- Scheutje melk
- 30 gram roomboter
- 1 tl nootmuskaat
- Zout&Peper
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200°C en vet een ovenschaal lichtjes in.
- Schil de aardappelen en snijd in grove maar gelijke stukken. Kook ze in 15 tot 20 minuten gaar en zacht.
- Schil de asperges en snijd de uiteindes er vanaf. Snijd vervolgens iedere asperge in vier stukken. Kook de asperges in 6 tot 10 minuten gaar. De kooktijd is afhankelijk van de dikte van de asperges.
- Als de aardappelen en de asperges bijna gaar zijn kun je starten met het maken van de kaassaus. Snijd hiervoor eerst alvast de hamplakken in reepjes. Verwarm vervolgens 20 gram roomboter in een steelpannetje. Zodra het gesmolten is, kun je de bloem toevoegen. Roer dit er ongeveer 2 minuten goed doorheen zodat er een kruimelig geheel ontstaat. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe. Laat het geheel op laag vuur eventjes pruttelen zodat er een dikkere saus ontstaat. Zet dan het vuur uit en voeg de eidooier toe. Roer dit erdoorheen. Dan mag 2/3 van de geraspte kaas erbij samen met de ham. Breng op smaak met wat zout en peper. Zet het vuur nog zachtjes aan, totdat de kaas is gesmolten.
- Giet de aardappelen af en voeg 10 gram roomboter toe, een scheut melk en de nootmuskaat. Breng op smaak met zout en peper. Stamp nu alles fijn met behulp van een aardappelstamper tot een smeuïge aardappelpuree. Verdeel de aardappelpuree over de bodem van de ovenschaal.
- Verdeel de aspergestukjes over de aardappelen en giet hierover de kaassaus. Garneer tot slot met de overgebleven geraspte kaas.
- Bak de ovenschotel in 20 minuten goudbruin en gaar in het midden van de oven.
- Geniet van je asperge ovenschotel met kaassaus.
Kijk hier voor meer hoofdgerechten!