Asperges met ham en ei

Asperges met ham en ei
Hoofdgerecht – ? 40 min -? 2 personen

Asperges met ham en ei! Als je me ergens blij mee maakt in de lente, dan is het wel het witte goud. Ik denk dat dit vooral komt omdat je het maar een korte periode gedurende het jaar kunt eten. Ik eet asperges het liefst op de klassieke manier met ham en ei en wat krieltjes erbij. Wel vind ik het lekker om er een hollandaise saus bij te serveren. Om het extra smakelijk te maken! Maar ook een asperge ovenschotel of een aspergetaart met zalm zijn heerlijke gerechten met asperges.

Benodigdheden
  • Blender
  • Zeef
Ingrediënten
Voor de asperges
  • 700 gram geschilde asperges
  • 2 eieren
  • 450 gram krieltjes in schil
  • 8 plakken achterham
  • Roomboter
Voor hollandaisesaus
  • 100 gram roomboter
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 el citroensap
  • 2 grote eidooiers
  • 1 tl water
  • Zout&Peper
Bereidingswijze
  • Maak de krieltjes schoon en kook ze 15 minuten. Zodra ze 15 minuten hebben gekookt giet je ze af en dep je ze droog. Bak de krieltjes vervolgens in een pan met roomboter op middelhoog vuur in circa 10 tot 15 minuten goudbruin en gaar. Breng op smaak met wat zout.
  • Kook intussen ook de eieren 7 minuten in een pannetje met kokend water.
  • Leg intussen de asperges in een grote brede pan en zet ze onder met koud water. Breng het water aan de kook en kook de asperges in circa 4 tot 8 minuten gaar. Prik tussendoor een keer in de asperges om te kijken of ze goed zijn.
  • Intussen kun je aan de slag met de hollandaisesaus. Smelt hiervoor de roomboter in een pannetje. Zet vervolgens een zeef op een schaaltje en giet hierdoorheen de gesmolten boter. Het witte dat achterblijft in de zeef, mag weg worden gegooid.
  • Verwarm het citroensap met het water en de witte wijnazijn in een klein pannetje totdat het gaat schuimen en haal dan van het vuur.
  • Doe de eidooiers in een blender en voeg zout en peper toe. Zet de blender aan en giet het citroen-witte wijnazijn mengsel er straalsgewijs bij.
  • Voeg dan druppelsgewijs de roomboter toe, zodat de saus kan emulgeren. Als je dit met het eerste gedeelte van de gesmolten roomboter hebt gedaan, mag je de rest van de roomboter er straalsgewijs bij gieten. Mix het geheel totdat er een mooie saus ontstaat.
  • Pel de eieren en hak deze fijn en verdeel per bord 4 plakken ham dakpansgewijs naast elkaar.
  • Giet de asperges af en laat even uitlekken in een vergiet.
  • Verdeel de asperges over het midden van de ham en klap de ham eroverheen. Verdeel hierover het ei en schep er wat Hollandaise saus op. Leg de krieltjes ernaast.
  • Geniet van je heerlijke asperges met ham en ei!

Kijk hier voor meer hoofdgerechten!