Bloemkoolsoufflé met ham
Een soufflé at ik vroeger best vaak, maar het was al te lang geleden dat ik er eentje op had. Dit bracht mij op het idee om deze bloemkoolsoufflé met ham te maken. Een soufflé is super luchtig doordat het eiwit wordt opgeklopt en dit erdoorheen wordt gespateld. Door de toevoeging van de bloemkoolrijst, gaat er ook wat groenten in deze soufflé. Tot slot is de combinatie van ham en kaas natuurlijk altijd lekker!
Bloemkoolsoufflé met ham bereiden
De bereidingstijd van deze soufflé is eigenlijk erg kort. Je kookt de bloemkoolrijst even kort en laat dit goed uitlekken. Vervolgens maak je een roux door de roomboter te smelten, hierin het sjalotje aan te fruiten en de bloem mee te bakken. Beetje bij beetje voeg je de melk toe, waarna de eigelen en een gedeelte van de geraspte kaas erbij mag. Meng alles goed door elkaar en spatel dan de bloemkoolrijst erdoorheen. Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom en spatel deze tot slot door de bloemkoolsaus. Verdeel het mengsel over een kleine ovenschaal of eventueel een souffléschaal en bestrooi met de rest van de geraspte kaas. Bak de soufflé af in het midden van de oven totdat deze gaar is en mooi goudbruin kleurt. Eventueel kun je er nog extra groenten bij serveren!
Bloemkoolsoufflé met ham
Benodigdheden
- 1 Kleine ovenschaal of een soufflé ovenschaal
Ingrediënten
- 200 gram bloemkoolrijst
- 2 eieren
- 1 sjalot
- 20 gram roomboter
- 25 gram bloem
- 200 ml volle melk
- 50 gram geraspte kaas
- 50 gram hamblokjes
- bakboter om in te vetten
- zout&peper
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180°C en vet de ovenschaal in met een beetje boter.
- Kook de bloemkoolrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat uitlekken.
- Splits de eieren en snipper het sjalotje.
- Smelt de boter in een steelpan en voeg dan sjalotje toe. Fruit in 2 minuten aan en doe dan de bloem erbij. Voeg de bloem toe en bak gedurende 3 minuten mee. Blijft constant roeren. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe en blijf doorroeren totdat er een gladde saus ontstaat. Doe één voor één de eidooiers erbij, gevolgd door 3/4 van de geraspte kaas. Meng alles goed door elkaar en doe dan de bloemkoolrijst en de hamblokjes erdoorheen spatelen. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
- Klop in een andere kom de eiwitten stijf en spatel deze door je bloemkoolsaus. Doe dit zo kort mogelijk, zodat de soufflé lekker luchtig blijft. Verdeel het mengsel over de ovenschaal en bestrooi met de rest van de geraspte kaas. Bak de soufflé in het midden van de oven in circa 25 minuten goudbruin en gaar.
- Geniet ervan!