Boerenkool ovenschotel met worst

Boerenkool ovenschotel met worst

Deze boerenkool ovenschotel met worst is nog steeds een lekkere stamppot, maar dan net een beetje anders! Deze stamppot gaat namelijk nog even de oven in. Boerenkool met worst is natuurlijk een heel klassiek gerecht. Normaal wordt het geserveerd met een (vegetarische) rookworst, maar bij deze boerenkool ovenschotel met worst ben ik gegaan voor een varkensworst. Ook kan je prima een runderworst of kipworst gebruiken voor dit gerecht!

Bereiding

Voor dit gerecht maak je eerst de boerenkool met aardappelen klaar. Vervolgens bereid je de worsten en gebruik je de jus van de worsten om de ovenschotel lekker smeuïg te maken. Bovendien wordt de boerenkool ook extra smeuïg door de toevoeging van de roomboter en melk. Je verdeeld de boerenkool over de ovenschaal en verdeeld hierover een paar plakjes worst en geraspte kaas. Even kort de oven in, en je hebt een heerlijk hoofdgerecht! Kan ook prima worden ingevroren.

Stamppot inspiratie

Ben jij heel erg fan van stamppotten? Neem dan ook eens een kijkje bij de andere stamppot recepten op mijn website! Wellicht krijg je zo nog meer inspiratie om een heel stamppot buffet op tafel te kunnen zetten. Maar eerst maar eens aan de slag met deze heerlijke boerenkool ovenschotel met worst!

Boerenkool ovenschotel met worst

Boerenkool ovenschotel met worst

Boerenkool, maar dan anders! Namelijk een boerenkool ovenschotel met geraspte kaas en worst. Nog steeds een heerlijke Hollandse pot!
Bereidingstijd 20 min
Oventijd 15 min
Totale tijd 35 min
Gang Hoofdgerecht
Personen 4 personen

Benodigdheden

  • Ovenschaal
  • aardappelstamper

Ingrediënten
  

  • 1 kg voorgekookte aardappelen
  • 4 worsten runder, varken of vegetarisch
  • 500 gram voorgesneden boerenkool
  • 50 gram geraspte kaas
  • 1 tl nootmuskaat
  • 50 gram roomboter
  • 50 ml melk

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C en vet de ovenschaal lichtjes in.
  • Doe de aardappels in een pan en verdeel hierover de boerenkool. Giet er kokend water op net zolang totdat de aardappels en boerenkool onder water staan. Kook het geheel in 15 tot 20 minuten gaar.
  • Bereid de worsten volgens de aanwijzingen op de verpakking in circa 20 gram roomboter. Voeg net voor het eind ongeveer 125 ml water toe, zodat je een jus krijgt. Snijd als de worsten klaar zijn, ze allemaal in plakjes. Snijd vervolgens 3/4 van de plakjes in kwarten.
  • Giet de aardappels met de boerenkool af en voeg de nootmuskaat, de melk en de rest van de boter toe samen met de jus van de worsten. Stamp het geheel fijn met behulp van de aardappelstamper.
  • Schep de kleine stukjes worst door de boerenkool en verdeel over de ovenschaal. Leg de plakjes worst bovenop en verdeel hierover de geraspte kaas. Plaats de boerenkool ovenschotel hoog in de oven voor 15 minuten, totdat de kaas is gesmolten en lichtbruin kleurt.
  • Geniet ervan!
boerenkool, boerenkool met kaas, boerenkool met worst, boerenkool ovenschotel

Kijk hier voor meer hoofdgerechten!